Sjarapova moet achterstand op Williams vergeten

De vrouwenfinale van de Australian Open gaat tussen twee oude bekenden: Maria Sjarapova en Serena Williams.

Serena Williams versloeg de verrassing van het toernooi, Madison Keys.
Serena Williams versloeg de verrassing van het toernooi, Madison Keys. Foto AFP

Ruim tien jaar geleden won Maria Sjarapova voor het laatst van haar grote rivaal in het wereldtennis, Serena Williams. In de finale van de Australian Open krijgt de Russische een nieuwe kans om haar lelijke cijferreeks tegen de Amerikaanse wat op te poetsen.

De halve finales op Melbourne Park, een Amerikaans-Russische onderonsje, leverden geen verrassingen op. Sjarapova (27), de winnares van 2008, had weinig moeite met haar landgenote Ekatarina Makarova: binnen anderhalf uur stapte ze met 6-3 en 6-2 de baan af. Williams (33) had aanzienlijk meer moeite met de pas 19-jarige Madison Keys, de grote verrassing van het toernooi. Een ronde eerder had Keys – prof sinds haar veertiende – Serena’s zus Venus uitgeschakeld.

Na een zware tiebreak en een moeizame tweede set (6-2) moest Serena Williams erkennen dat Keys in elk geval in kracht niet voor haar onder doet. Wel in ervaring, merkte ook Keys, voor wie het Australische sprookje dus na bijna twee weken ten einde kwam. Taai was ze wel. Williams had negen matchpoints nodig voordat ze zich met een ace naar de finale serveerde.

Daarin is vijfvoudig winnares van de Australian Open opnieuw de torenhoge favoriet. Van de achttien onderlinge duels met Sjarapova won de Amerikaanse er zestien. Maar Sjarapova wil niks weten van een psychologische achterstand ten opzichte van Williams, die achttien grandslamtitels op haar naam schreef.

„Ik denk dat ik alle reden heb om veel zelfvertrouwen te hebben. Ik sta niet voor niets in de finale van een grandslamtoernooi”, zei de Russin strijdlustig na haar halve finale. „Dan maakt het niet uit tegen wie ik speel, of dat ik – zacht uitgedrukt – verschrikkelijk slechte resultaten heb gehaald tegen een andere speelster. Dat maakt niet uit. Ik hoor in de finale thuis. En ik zal alles doen om de titel te halen.”

Williams zei na afloop van haar halve finale tegen Keys dat ze vooraf niet had verwacht de eindstrijd te zullen halen in Melbourne. „Ik speelde niet goed in de Hopman Cup”, zei ze. Eerder deze maand werd ze in Perth met 6-2 en 6-1 van de baan geveegd door de jonge Canadese Eugenie Bouchard.

De Australiër Lleyton Hewitt (33) maakte vandaag bekend dat hij volgend jaar na zijn twintigste Australian Open zijn loopbaan beëindigt. Hewitt won de US Open in 2001 en Wimbledon in 2002. In 2005 was hij finalist bij de Australian Open.