‘Shi’itische milities en Iraaks leger executeerden 72 mensen’

Volgens getuigen was het Iraakse leger betrokken bij de executie van 72 mensen. De Iraakse regering wijst naar IS.

Shi’itische milities en regeringstroepen hebben maandag in het Oost-Iraakse dorp Barwanah zeker 72 ongewapende mensen geëxecuteerd. Dat hebben provinciefunctionarissen en inwoners van het dorp gezegd. De Iraakse regering ontkent de berichten en zegt dat de slachting het werk is van terreurgroep de Islamitische Staat (IS).

Vijf getuigen vertelden onafhankelijk van elkaar hetzelfde verhaal: gewapende mannen haalden inwoners van het dorp Barwanah uit hun huis. Hun uniformen suggereerden dat ze behoorden tot shi’itische milities en regeringstroepen. Volgens een getuige droegen sommige strijders groene hoofdbanden met de naam Hussein, een belangrijke shi’itische imam.

Volgens de getuigen vroegen de daders alle mannen van het dorp om hun identiteitskaarten. Daarna werden ze aan elkaar geketend en in kleine groepen naar een veld geleid, waar ze gedwongen werden te knielen en één voor één werden doodgeschoten.

De slachting volgt op een driedaags offensief, waarbij shi’itische milities en regeringstroepen tientallen dorpen in de oostelijke provincie Diyala veroverden op de Islamitische Staat. De leider van de Badr-brigade, een beruchte shi’itische militie die is gelieerd aan de regering, kondigde zondag op een persconferentie aan dat zijn troepen de provincie Diyala volledig in handen hebben.

Diyala, een strategische regio ten noordoosten van Bagdad, is al maanden het toneel van sektarisch strijd tussen de sunnitische IS en shi’itische milities. De extremisten voeren geregeld aanslagen uit op shi’ieten en shi’itische milities vermoorden sunnieten. De milities zijn afgelopen jaar van twee eerdere slachtpartijen beschuldigd in Diyala.

De regering zei gisteren een onderzoek te hebben ingesteld naar de moordpartij. De nieuwe Iraakse premier Hairder Al-Abadi lijkt echt werk te willen maken van een toenadering tot de sunnieten, maar is tot nu toe niet in staat de machtige shi’itische milities aan banden te leggen. (Reuters)