Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Shell snijdt fors in investeringen

Een Shell-raffinaderij.
Een Shell-raffinaderij. Foto ANP / Arie Kievit

Shell gaat de investeringen de komende drie jaar met omgerekend 13,3 miljard euro terugbrengen. De investeringen van het olieconcern staan onder druk door de lage olieprijs. Die heeft ook invloed op de bedrijfsresultaten: de nettowinst in het vierde kwartaal van 2014 bedroeg 773 miljoen dollar (686 miljoen euro), een miljard minder dan een jaar eerder.

Bij de bekendmaking van de vierdekwartaal- en jaarcijfers vanochtend bleek dat de winst over het hele jaar 8 procent minder was. De omzet steeg in 2014 wel; tot bijna 16.900 miljoen euro.

Investeringsprogramma onder druk

Het olieconcern heeft nog meer mogelijkheden om de uitgaven de komende jaren terug te schroeven, mocht dat nodig blijken, zei topman Ben van Beurden.

“Maar wij willen niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en onze beste mogelijkheden op tafel houden.”

Van Beurden gaat ervan uit dat de olieprijs op een gegeven moment weer zal stijgen, en dat de langetermijnplanning van het bedrijf niet direct hoeft te worden aangepast. Maar het investeringsprogramma staat door de lage prijzen wel onder druk; dat is deels opgebouwd “met het idee dat de olieprijs rond negentig dollar zou liggen”, zegt de topman op de site van Shell.

“Het bedrijf door deze periode loodsen is prioriteit nummer één in 2015.”

Het winstcijfer dat als maatstaf geldt voor de financiële markten, op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige kosten, steeg volgens persbureau ANP vorig jaar wel van 2,9 naar 3,3 miljard dollar.

Lees verder op NRCQ: De vier grafieken die vertellen hoe Shell er voor staat en Achter deze ramen zitten de oliesjeiks, cowboys en tsaren te balen