Schoenenreus failliet verklaard

Schoenwinkelketen Schoenenreus is donderdag failliet verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft dat laten weten.

Een gesloten filiaal van de Schoenenreus in Haarlem.
Een gesloten filiaal van de Schoenenreus in Haarlem. Foto ANP / Remko de Waal

Schoenwinkelketen Schoenenreus is vandaag failliet verklaard. De laat de rechtbank in Den Bosch weten.

Schoenenreus kreeg dinsdag nog uitstel van betaling. Sindsdien zijn de winkels dicht. Bewindvoerder Bas van Dooren zag geen perspectief meer en vroeg het faillissement vandaag aan.

Eerder al problemen

Begin 2013 zat Schoenenreus ook al in de problemen. Door de financiële crisis en de online concurrentie liep de omzet terug. Toen ING de kredietruimte terugschroefde kreeg de keten liquiditeitsproblemen.

De keten wist uiteindelijk samen met een stille bewindvoerder in afgeslankte vorm een doorstart te maken. Hierbij werden 65 van de 206 winkels gesloten, waardoor voor ongeveer 500 van de 1500 medewerkers geen werk meer was. Door de filialen te vernieuwen en het assortiment aan te passen hoopte de goedkope schoenenwinkel wel te kunnen overleven. Zo lagen er meer sportschoenen van A-merken in de schappen en werd kleding juist uit de rekken gehaald. Ook werd een nieuwe webshop geopend.

Opgericht in 1969

Schoenenreus werd in 1969 opgericht en groeide mede door een viertal overnames (Schoenkoning 1979, Shoemax 1987, Schut 1991 en Schoenexpres 1996) uit tot een van de grotere schoenenzaken van Nederland. Sinds 2003 is het bedrijf ook in België actief. In 2007 verkocht oprichter René de Vroomen zijn bedrijf aan European Retail Shoe Company (ERSC). In 2012 ging de keten vervolgens over naar New Giant, eigendom van private-equitybedrijf Synergia en drie investeerders.

Lees verder op NRC Q: Waarom veel Nederlandse winkelketens het niet redden en in NRC Handelsblad: Te veel winkels en te weinig geld