Reacties op gijzeling NOS: ‘Lijkt een eenmansactie’

NOS-verslaggever Martijn Bink tijdens een live-uitzending van de NOS over de situatie in het pand van de omroep.
NOS-verslaggever Martijn Bink tijdens een live-uitzending van de NOS over de situatie in het pand van de omroep. Foto ANP/Marten van Dijl

Vanavond drong vlak voor de klok van 20.00 uur een gewapende man het gebouw van de NOS binnen. De man, gewapend met een pistool met geluiddemper, wilde een verklaring voorlezen op televisie. Voordat hij dat kon doen werd hij overmeesterd door de politie. Lees hier de reacties op de gewapende actie:

Marcel Gelauff - hoofdredacteur NOS

“Schokkend dat er opeens iemand in de studio staat die iets eist. Ik weet niet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gebouw is zeker beveiligd op allerlei manieren, met pasjes en sluizen. Maar het is moeilijk om iemand tegen te houden die een wapen heeft. In eerste instantie hebben we aandacht aan de collega’s besteed: hen opvangen en naar hen luisteren. De hele publieke omroep is hierdoor getroffen.”

Herman van der Zandt - nieuwslezer die het Achtuurjournaal zou presenteren

“We stonden allemaal klaar voor het journaal, hadden gerepeteerd, het kon elk moment beginnen. Het zal een halve minuut voor 20.00 uur zijn geweest. Ik had contact met verslaggever Martijn Bink, die elders in het pand aanwezig was. Ik zag op het beeld dat daar iets gebeurde, maar kon niet goed precies zien wat. Dan moet je niet nadenken en zorgen dat je wegkomt. De uitzending even vergeten, en jezelf in veiligheid brengen. Je weet ook niet of er meer mensen in het pand zijn. Via een kruipdoor sluipdoor-weg zijn we buiten beland.”

Martijn Bink - NOS-verslaggever die oog in oog stond met de gewapende man

“Hij zag er keurig uit, en ik dacht aanvankelijk dat het een collega van de portier was, hoewel het tijdstip van binnenkomst vreemd was. De portier bleef heel rustig en heeft hem in de studio aan de praat gehouden. Het wapen hield hij naar beneden, maar hij zei wel tegen de portier dat hij het eventueel zou gebruiken. Ik vroeg hem of hij terroristische motieven had, en of hij mensen wilde verwonden of doden. Maar hij zei dat hij een boodschap wilde verkondigen.”

Jan de Jong - algemeen directeur NOS

“Dit is bizar en verschrikkelijk. Ik ben vol lof over de professionaliteit van de mensen in het gebouw en de politie die de man heel snel heeft overmeesterd.”

Rosa García López - woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten

“Ik wil zo snel mogelijk in overleg met Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en met de burgemeesters van Hilversum en Amsterdam. De redacties in Hilversum en ook in Amsterdam zijn blijkbaar heel kwetsbaar. Ik hoop dat we morgen met het overleg kunnen beginnen. We willen alles doen om te voorkomen dat zo’n soort gijzeling zich herhaalt. Het risico op een gijzeling moet zoveel mogelijk beperkt worden. Als dat betekent dat er meer beveiliging op de redacties komen, heel graag.”

Pieter Broertjes - burgemeester van Hilversum

“Sinds Parijs zijn we extra voorbereid op incidenten. Dat is te zien aan de snelheid waarmee de politie ter plaatse was. Het is wennen dat sinds Parijs de pers nu zelf in de belangstelling staat. Datgene wat er had kunnen gebeuren, een gijzeling, is niet gebeurd. Die zegeningen tellen we. Het is van groot belang dat journalisten in rust en veiligheid hun werk kunnen doen.”

Ivo Opstelten -minister van Veiligheid en Justitie

“Het binnendringen van het NOS-gebouw in Hilversum lijkt een eenmansactie. Dat blijkt althans uit de eerste informatie. De politie doet nog onderzoek. Nadere informatie zal worden bekendgemaakt door de lokale autoriteiten. Ik begrijp dat het incident veel impact heeft gehad op het NOS-personeel en op de kijkers die de beelden hebben gezien.”

Lees hier het transcript van het filmpje van de gijzeling.