Plaatsing dankzij loting? Dat overkwam het Nederlands elftal ook al eens

Een bizar tafereel vandaag bij de Africa Cup of Nations. Bij het Afrikaanse voetbaltoernooi waren de landen Mali en Guinee met exact dezelfde resultaten geëindigd. Loting moest uitkomst brengen, en Guinee mocht verder. Uniek is dat niet; het overkwam Oranje ook al eens.

Een vertegenwoordiger van Guinee (R) schudt de hand van voorzitter Issa Hayatou van de CAF nadat loting heeft uitgewezen dat Guinee zich plaatst voor de kwartfinale van de Africa Cup of Nations.
Een vertegenwoordiger van Guinee (R) schudt de hand van voorzitter Issa Hayatou van de CAF nadat loting heeft uitgewezen dat Guinee zich plaatst voor de kwartfinale van de Africa Cup of Nations. Foto AFP/Issouf Sanogo

Een bizar tafereel vandaag bij de Africa Cup of Nations. Bij het Afrikaanse voetbaltoernooi, het equivalent van ons EK, waren in groep D de landen Mali en Guinee na het spelen van drie groepswedstrijden met exact dezelfde resultaten geëindigd. Zelfde aantal punten (3), zelfde aantal doelpunten voor (3) én tegen (3), en onderling was de wedstrijd in 1-1 geëindigd. Wie moest er nu door naar de kwartfinales?

 

Screenshot CAF

De stand in groep D van de Africa Cup of Nations na het spelen van alle wedstrijden. Foto screenshot CAF

Omdat er na drie wedstrijden geen onderscheid te maken was tussen de twee landen, bleef er volgens de reglementen nog één middel over: loting. Die vond vanmiddag om 16.00 uur plaats. Onder toeziend oog van de voorzitter van de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond CAF mochten vertegenwoordigers van beide landen een balletje trekken. Guinee trok een bal met het nummer 2, Mali met 3. Daarop mocht Guinee naar de kwartfinale.

Ook Nederland overkwam het

Het lijkt uniek, een speling van het lot die bepaalt welk land verder mag voetballen in zo’n groot toernooi. Toch is het niet voor het eerst dat een loting heeft moeten uitwijzen welk voetbalteam zich kwalificeert:

WK-kwalificatie WK 1954
In een allesbeslissende wedstrijd op neutrale grond moesten Spanje en Turkije in Rome in 1954 uitmaken wie er naar het WK in Zwitserland van dat jaar zouden gaan. Maar de wedstrijd bracht geen beslissing - na negentig minuten waren beide teams nog altijd in evenwicht. Dus werd besloten een 14-jarig jongetje uit het publiek te halen en hem de loting te laten verrichten. Luigi Franco Gemma’s vader werkte in het Romeinse stadion, waardoor Luigi bij de überhaupt bij wedstrijd kon zijn. Geblinddoekt moest hij over het lot van twee nationale elftallen beslissen, en hij koos Turkije.

Foto screenshot unehistoiremondiale.fr/

De 14-jarige Luigi Franco Gemma verricht geblinddoekt de loting tussen Spanje en Turkije voor het WK 1954. Foto screenshot unehistoiremondiale.fr

Africa Cup of Nations 1988
Toevalligerwijs vond eenzelfde situatie plaats op hetzelfde toernooi, ditmaal in 1988 in Marokko. In groep A waren zowel Algerije en Ivoorkust gelijk geëindigd ondanks verschillende resultaten. Omdat een winstpartij toen nog slechts twee punten opleverde kon het zo zijn dat Algerije met één overwinning en een gelijkspel en Ivoorkust met drie remises gelijk eindigden. Ook de doelsaldo’s (twee doelpunten voor en twee tegen) waren precies hetzelfde. Een loting zorgde ervoor dat uiteindelijk Algerije zich kwalificeerde voor de halve finale.

WK 1990
Ook Oranje heeft weleens een zenuwslopende loting moeten ondergaan. Tijdens het WK in 1990 in Italië was het Nederlands Elftal ingedeeld in groep F met Engeland, Egypte en Ierland. Onze jongens waren na het behalen van de Europese titel in 1988 favoriet voor de wereldtitel, maar waar in Duitsland alles goed ging, ging in Italië alles mis. De talentvolle selectie, met daarin onder andere Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, wist tijdens de groepswedstrijden geen enkele wedstrijd te winnen. Alles werd gelijk. Omdat Ierland hetzelfde deed moest Sepp Blatter, toen nog de tweede man van de FIFA, met een loting de uitkomst brengen.

De situatie was echter uitzonderlijk in dat beide landen zich sowieso zouden kwalificeren voor de volgende ronde. Als nummer drie hadden zowel Nederland als Ierland namelijk voldoende punten behaald om door te gaan als beste nummer 3. Enkel de tegenstander werd bepaald door de loting. Die viel uit in het nadeel van Oranje. Ierland lootte als nummer twee gunstig en mocht tegen Roemenië, Nederland als nummer 3 tegen aartsrivaal Duitsland. De latere wereldkampioen nam wraak voor het verlies in eigen land van twee jaar terug, in een wedstrijd die vooral herinnerd wordt vanwege de fluim van Frank Rijkaard in het haar van de Duitser Rudi Völler.


De fluim is te zien vanaf 1:05 minuten.