Nissan roept 768.000 auto’s terug, maar niet in Nederland

De Nissan Rogue bij introductie in 2007. Nissan roept in totaal bijna 800.000 auto's terug, waaronder een groot aantal Rogue's.
De Nissan Rogue bij introductie in 2007. Nissan roept in totaal bijna 800.000 auto's terug, waaronder een groot aantal Rogue's. Foto EPA / Tannen Maury

Nissan roept wereldwijd 768.000 auto’s terug vanwege twee verschillende defecten. Het gaat om de modellen Rogue Sport en Pathfinder, alsmede twee types van het Luxemerk Infiniti. In Nederland worden geen auto’s teruggeroepen, aldus een woordvoerder van Nissan Nederland.

De bewuste auto’s worden in Nederland namelijk niet verkocht. Het zwaartepunt van de actie ligt op de Amerikaanse markt, zo stelt de zegsvrouw. Met name de Rogue Sport - een sportieve, compacte terreinwagen - wordt veel teruggeroepen.

Het Japanse bedrijf wil in totaal 550.000 voertuigen Rogues nakijken, omdat er mogelijk sneeuw of water door de bodem van de wagen kan komen. Als er zout in dat water zit, kan dat leiden tot kortsluiting, waardoor er kans is op brand.

Motorkap kan plots openen

Ook vraagt Nissan de eigenaren van verschillende voertuigen om terug te gaan naar de dealer vanwege een defect met de motorkap. Door een mogelijke productiefout kan die tijdens het rijden plots openen, zo meldt persbureau Bloomberg. Het gaat daarbij om het model Pathfinder en twee types van het luxemerk Infiniti.

Grootschalige terugroepacties waren het afgelopen jaar allerminst een uitzonderlijkheid. In de Verenigde Staten alleen al werden in 2014 meer dan 60 miljoen voertuigen naar de dealer teruggeroepen. Dat is twee keer zo veel als in 2004, het vorige recordjaar.

Lees ook op NRC Q “Zo’n enorme recall is geen blamage, maar gewoon goede reclame”.