Nederlandse zingende zaag in NY

Sati, Rachmaninov en Chopin op zingende zaag, het kan. De Nederlandse celliste Annette Scholten speelt het binnenkort zelfs solo in de Carnegie Hall in New York. Het concert is onderdeel van de prijswinnaarstour van de Ibla Grand Prize in Sicilië, waar ze deze zomer een eervolle vermelding kreeg. De jury roemde de „prachtige klank en mystieke sfeer”.

Deze week kreeg Scholten te horen dat ze ook mee mag op de Amerikaanse tournee van het concours, die naast New York ook Virginia en Arkansas zal aandoen. Scholten speelt op een zogenaamde ‘lame sonore’, die in 1948 ontwikkeld werd door de Fransman Jacques Keller. Het instrument lijkt op een zingende zaag, maar heeft geen tanden meer. De toonomvang is met 3,5 octaaf ook een stuk groter, waardoor het instrument zich goed leent voor klassieke muziek. Scholten werd in 2011 gegrepen door de klank van het instrument. „Het heeft iets hemels. Het klinkt als een innerlijke stem.” Bij de enige bouwer in Frankrijk bestelde ze een op maat gemaakt exemplaar en ging aan het experimenteren. Sindsdien probeert ze het instrument op de kaart te zetten. Ze speelde al samen met het Noordpool Orkest en het Noordelijk Filharmonisch Orkest. „Met het concert in New York is mijn missie helemaal geslaagd”, zegt Scholten gelukkig.