Minste nieuwe ebola-besmettingen sinds het begin van de uitbraak

Een begraafploeg in Liberia draagt een ebola-slachtoffer, op een foto van september vorig jaar.
Een begraafploeg in Liberia draagt een ebola-slachtoffer, op een foto van september vorig jaar. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Voor het eerst sinds de ebola-uitbraak in volledige hevigheid losbarstte, is het aantal nieuwe besmettingen gedaald tot minder dan 100. Vorige week werd er bij 99 mensen ebola vastgesteld, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag bekend. De strijd tegen het virus gaat daarmee een nieuwe fase in, zo stelt de hulporganisatie.

De laatste keer dat het aantal nieuwe besmettingen in een week onder de 100 uitkwam, was in juni 2014. Op dat moment raakten de hulporganisaties de controle over de ziekte kwijt, zo stelde Artsen Zonder Grenzen eerder al. Tot nu toe zijn bijna 8.200 mensen overleden aan het virus.

Nieuwe fase in aanpak ebola

De nieuwste cijfers tonen volgens de WHO aan dat de hulporganisaties de ziekte onder controle hebben. Daardoor verschuift de aanpak van organisaties, “van het vertragen van de uitbraak naar het beëindigen van de epidemie”. De verwachting is dat de uitbraak nog voor het einde van dit jaar de kop is ingedrukt.

Hulporganisaties richten zich momenteel op Guinee, een van de drie landen die het zwaarst werd getroffen. In Liberia komen er al amper nieuwe gevallen van ebola bij. De huidige uitbraak is de grootste ebola-epidemie ooit. Zeker 21.724 mensen raakten besmet met het virus.