Mexx komt in Turkse handen

Het Nederlandse modemerk Mexx ging failliet, maar is nu gered: het wordt overgenomen door Eroglu, een Turks kleding- en winkelbedrijf.

De nieuwe eigenaar van Mexx, Eroglu, wil het merk laten groeien, maar blijft wel „loyaal aan de essentie van het merk”.
De nieuwe eigenaar van Mexx, Eroglu, wil het merk laten groeien, maar blijft wel „loyaal aan de essentie van het merk”. Foto Bloomberg

Mexx maakt een doorstart. Het in december failliet verklaarde Nederlandse modemerk komt in Turkse handen: het wordt overgenomen door kleding- en winkelbedrijf Eroglu, zo is gisteren bekendgemaakt. Eroglu betaalt „enkele tientallen miljoenen”, zegt curator Frits Kemp.

De modeartikelen en accessoires van Mexx worden in meer dan 55 landen bij 10.000 verkooppunten verkocht. De modeketen heeft wereldwijd 315 winkels, die voor een deel in handen zijn van franchisenemers.

Hoeveel winkels na de overname overblijven en hoeveel werknemers hun baan behouden, is nog onbekend. In eerste instantie begint Mexx met acht eigen filialen in Nederland, zegt interim-topman Herman Hovestad. In West-Europa gaat het om „enige tientallen winkels”. Op dit moment onderhandelt Eroglu over alle huurcontracten. Daarnaast vinden gesprekken plaats met franchisenemers. Als die met hun filialen doorgaan, telt het doorgestarte Mexx zo’n 200 winkels.

Eroglu is een niet-beursgenoteerd familiebedrijf dat dertig jaar bestaat en jaarlijks ruim 2 miljard euro omzet. Over winst is niets bekend. Het bedrijf is actief op het gebied van textiel, kleding, detailhandel en vastgoed; er werken 13.000 mensen. Eroglu is de eigenaar van de modemerken Colin’s (600 winkels in 38 landen) en Loft (86 winkels in 10 landen).

In een persverklaring liet de topman van Eroglu, Nurettin Eroglu, gisteren weten dat zijn voornaamste doel is „te behouden wat Mexx heeft opgebouwd”. Hij wil het merk laten groeien, maar daarbij wel „loyaal blijven aan de essentie van het merk”. De overname biedt Eroglu de kans zich meer te richten op West-Europa. Nu is het Turkse bedrijf vooral actief in Rusland en in landen als Oekraïne.

Kemp en Hovestad zeiden gisteren tevreden te zijn met Eroglu als koper. „Met private equity weet je nooit of het goed afloopt. Dit is een strategische overname. Eroglu wil écht verder met Mexx”, aldus Hovestad.

Rattan Chadha

In goede tijden realiseerde Mexx een omzet van meer dan 1 miljard euro. De laatste jaren dook de omzet naar beneden. In 2011 was de omzet 539 miljoen euro, in 2013 320 miljoen en in 2014 kwam er nog maar 254 miljoen binnen. Het eigen vermogen van Mexx daalde van 40 miljoen euro in 2012 naar een negatief vermogen van 28 miljoen euro afgelopen najaar.

Mexx is opgericht door Radhan Chadha, de zoon van een Indiase aluminiumfabrikant, die in de jaren 70 in Europa terechtkwam, een Nederlandse trouwde en een modezaakje begon dat uitgroeide tot Mexx. De aftakeling is ingezet toen Chadha in 2001 zijn aandelen aan het Amerikaanse textielconcern Liz Claiborne verkocht.

Mexx zou 250 winkels openen in Amerika. Het werden er zeven, waarvan de laatste in 2007 zijn deuren sloot. Toen Chadha in 2006 het bedrijf verliet, besloten zijn vertrouwelingen hem te volgen. De Amerikanen maakten de fout om management van buiten Europa aan te stellen en zich met sportievere kleding te richten op een jonger publiek. Ze dwaalden teveel af.

Uiteindelijk verkocht Liz Claiborne Mexx in 2011 aan de Gores Group, een investeringsmaatschappij. Eind vorig jaar vroeg Mexx zijn faillissement aan – „totaal onverwacht” voor werknemers, banken, leveranciers en afnemers, zo schreven de curator en de interim-topman vorige week in een brief aan het personeel. „De doorstart kende geen enkele voorbereiding.”