Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Met dit filmpje opent Frankrijk de aanval op terreurpropaganda

De propagandafilmpjes van IS zijn berucht. Ze geraffineerd, goed uitgedacht en effectief in het werven van sympathisanten. Frankrijk slaat nu terug met een eigen propagandafilmpje. “De waarheid is: je zult de hel op aarde ontdekken en moederziel alleen en ver van huis sterven.”

Screenshot #stopjihadisme

De propagandafilmpjes van terreurgroep Islamitische Staat zijn berucht. Ze zijn geraffineerd, goed uitgedacht en - misschien nog wel het ergst - effectief in het werven van nieuwe jihadisten en sympathisanten. Europese lidstaten moeten hier tegenwicht tegen bieden met hun eigen propagandafilmpjes, zei de antiterreurcoördinator van de Europese Unie Gilles de Kerchove in een vanochtend gepubliceerd interview met de Volkskrant. Als geroepen lanceerde Frankrijk gisteren een eerste antiterreurreclamefilmpje.

NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Na t anti-jihadfilmpje linkt de Franse overheid door naar de genaturaliseerde supermarktheld Lassana. “Frankrijk is voor iedereen”, zegt hij

Eén van de lugubere handelsmerken van IS zijn de gruwelijke onthoofdingsvideo’s. Slachtoffers in oranje gevangenistenues en gemaskerde, in het zwart geklede beulen die figureren in uren durende opnames met op de achtergrond een verdord heuvellandschap. Clichés die niettemin tot de verbeelding spreken bij het Westerse publiek. Want hoe vaak komt die oranje kledij niet voor in Amerikaanse films?

Net zo overtuigend

“Dit zijn dus geen amateurs die alleen even de onthoofding filmen”, zegt De Kerchove in de Volkskrant. Westerse overheden moeten minstens zo overtuigend hun verhaal neerzetten met de hulp van reclamebureaus en PR-experts. Er kan bijvoorbeeld een imam worden aangehaald die een vredelievende uitleg kan geven over het geloof, of een agressievere aanpak:

“Misschien moeten we teleurgestelde jihadisten aan het woord laten, mensen die waren aangestoken door een oprecht religieus ideaal maar ter plekke merkten dat IS bestaat uit gevaarlijke gekken, door seks geobsedeerde verkrachters, die opgewonden raken van bloed.”

Het is de vraag of het Franse filmpje op de site www.stop-djihadisme.gouv.fr net zo effectief zal blijken. Het doel lijkt vooral te zijn de beloftes van terreurorganisaties te ontkrachten, in de vorm van een aantal voorbeelden van “zij zeggen dit, maar in werkelijkheid zit het zo”. Bijvoorbeeld:

“Ze zeggen: offer jezelf op aan onze kant, dan zul je het juiste doel verdedigen.”

“De waarheid is: je zult de hel op aarde ontdekken en moederziel alleen en ver van huis sterven.”