While you were sleeping... in the US

McDonald’s worstelt verder, met een nieuwe topman

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is waar dat CEO’s heel aardig verdienen, maar soms kan het kil zijn aan de top. Neem Don Thompson. Net twee jaar aan het roer bij McDonald’s, na 25 jaar binnen het bedrijf, en nu kan hij alweer vertrekken.

Prompt veerde het aandeel-McDonald’s op: een trap na van de beurs. “De aandelenprijs van McDonald’s is vrijwel vlak gebleven onder het bewind van Thompson”, meldt CNCB ook nog, vergeleken met een stijging van 33 procent van de Dow Jones-index en 47 procent groei van de S&P.

Dat Thompson plaats moet maken voor Steve Easterbrook, die al in de top zit, kwam niet echt onverwacht nadat vrijdag was gebleken dat McDonald’s een bar en boos vierde kwartaal kende: de winst daalde met 21 procent en de mondiale bezoekersaantallen gingen 3,6 procent omlaag - meer dan 4 procent in de VS zelfs.

En zoals NRC Q eerder schreef: het derde kwartaal was evenmin indrukwekkend, de Big Mac is een beetje uit.

Goed nieuws van Fed heeft weinig effect

Ze waren woensdag toch redelijk positief, de beleidsmakers van de Fed: het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De economische groei is solide, de werkgelegenheid sterk, de dalende olie- en benzineprijzen zijn goed voor de consument, en de lage rente blijft ongemoeid.

Maar het kon de beurzen niet bekoren: die verloren in New York flink terrein. Een analist van BlackRock legde in USA Today uit waarom: “De conclusie is dat een renteverhoging niet van tafel is. En de markt wil dat zo lang mogelijk vertragen.”

Nóg een e-mailadres nodig?

De markt voor e-maildiensten lijkt nu wel verzadigd, maar zeg dat niet tegen Jeff Bezos. Onder hem innoveert Amazon onafgebroken, soms tegen beter weten in. En WorkMail - een zwaar beveiligde e-maildienst - wordt goed ontvangen in de VS.

De nieuwe mailservice is onderdeel van Amazons cloud-bedrijf (AWS). In de cloud-verhuur is de internetreus met afstand de marktleider; ook streamingdiensten als Netflix huren er ruimte. “Je zou denken dat AWS op zijn lauweren zou rusten”, schrijft Forbes, “maar niets is minder waar.” AWS blijft verrassen, aldus de zakelijke publicatie, “met zowel de groei als de eindeloze innovatie.”

WorkMail kent tevens een agendafunctie. Zo wil AWS ook op dit terrein concurreren met Google en Microsoft.