‘Koning loopt niet meer rond op Koningsdag’

Koning Willem-Alexander al lopend tijdens de eerste Koningsdag in Amstelveen. Vanaf dit jaar zal hij niet meer door de stad die hij bezoekt lopen, meldt RTL Nieuws.
Koning Willem-Alexander al lopend tijdens de eerste Koningsdag in Amstelveen. Vanaf dit jaar zal hij niet meer door de stad die hij bezoekt lopen, meldt RTL Nieuws. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Koning Willem-Alexander zal tijdens Koningsdag niet meer door de stad wandelen, zoals zijn moeder Beatrix deed. Dat meldt RTL Nieuws vandaag.

In plaats van de tocht per voet bezoekt de Koning vier “markante locaties in de stad”. Daar worden theaterstukken opgevoerd met een eigen thema.

Het vervoer tussen de vier locaties zal plaatsvinden per boot of ander vervoersmiddel. RTL baseert zich op het nog geheime programma van Koningsdag 2015, waarop Willem-Alexander Dordrecht zal aandoen.

Willem-Alexander had al eerder gezegd dat hij het anders wilde aanpakken dan zijn moeder. Hij wil “minder koekhappen en minder leden van de koninklijke familie”. In het najaar vertelde bij bij een bijeenkomst van de Bond van Oranjeverenigingen dat dat ging betekenen dat er elk jaar maar één plaats wordt bezocht in plaats van twee.

Volgens RTL is de wandeling geschrapt omdat deze moeilijk te beveiligen zou zijn, zeker in de smalle straatjes van Dordrecht. Of het wandelen definitief geschrapt wordt, is echter de vraag. De inhoud van de dag wordt in overleg met de gemeente bepaald. Willem-Alexander noemde het in het najaar nog een optie om een “grande parade” te organiseren, waarin van alles mogelijk zou zijn. Het definitieve programma voor Dordrecht wordt een maand van tevoren bekendgemaakt, zegt de gemeente tegen persbureau ANP.