Kabinet wil fraude met pgb’s tegengaan door vaker te controleren

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS staat de pers te woord voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad van vorige week.
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS staat de pers te woord voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad van vorige week. Foto ANP / Bart Maat

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) moeten in de toekomst vaker worden gecontroleerd, om te kijken of ze wel recht hebben op geld uit de zorgpot. Het kabinet trekt per jaar 5 miljoen euro uit om extra controles te bekostigen. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer.

Volgens Van Rijn hebben de huisbezoeken van de afgelopen jaren “hun nut bewezen” in de strijd tegen pgb-fraude. “We gaan ermee door en schakelen een tandje bij”, zo laat hij weten. Sinds 2012 hebben medewerkers van zorgkantoren ongeveer 30.000 huisbezoeken afgelegd. Bij 2100 bezoeken was mogelijk sprake van fraude.

Bestemming geld van te voren checken

Naast meer controles heeft Van Rijn nog meer maatregelen om fraude tegen te gaan. Sinds begin dit jaar wordt het persoonsgebonden budget niet meer overgemaakt op de rekening van de aanvrager, maar op de rekening van de zorgverlener. Daardoor kan al vooraf worden bekeken wat er met de soms grote sommen geld gaat gebeuren, terwijl dat nu pas achteraf blijkt, wanneer het al is uitgegeven.

Per Saldo, de belangenvereniging voor budgethouders, maakt zich echter zorgen of zorgverleners wel op tijd betaald zullen krijgen. De Sociale Verzekeringsbank, verantwoordelijk voor een groot deel van de uitbetalingen, moet in zeer korte tijd de pgb-aanvragen van 140.000 budgethouders beoordelen. Volgens Per Saldo lukt dat niet voor iedereen op tijd, wat ertoe leidt dat zorgverleners niet op tijd worden uitbetaald, terwijl ze wel zorg blijven leveren aan de budgethouder.

Pgb altijd al zeer fraudegevoelig

Het persoonsgebonden budget is altijd een zeer fraudegevoelige regeling geweest. Er zijn tientallen mensen veroordeeld voor het verduisteren van geld via valse pgb-aanvragen. Denk aan een tweetal dat pgb aanvroeg voor de hulp aan kinderen met autisme en adhd, maar daarvan zelf dure reizen maakte, of een vrouw die pgb kreeg omdat ze in een rolstoel zat, maar door de politie werd betrapt, lopend op hoge hakken.