Kaber-kabertoe

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We koken uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk deze week. Het boek heeft sinds het verschijnen ervan in 1973 als standaardwerk gegolden, al heb ik er in Indische kringen ook weleens minder positieve opmerkingen over gehoord. Zoals ik maandag al schreef, als niet-Indo is het lastig oordelen over dit soort zaken. De ene familie zweert bij Beb Vuyk, de andere bij de recepten van Oma Keasberry en nog weer andere bij het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek van mevrouw J.M.J. Catenius van der Meijden (voor het eerst gepubliceerd in 1902, en vorig jaar opnieuw uitgebracht door De Vrije Uitgevers) .

Persoonlijk kook ik al jaren, niet louter, maar wel met plezier uit Vuyks boek. Onder andere deze kaber-kabertoe, een gevulde omelet. De vulling kan bestaan uit vlees of vis, maar het gerecht leent zich ook prima voor een vegetarische variant met bijvoorbeeld tofu.