Jordanië eist levensteken piloot vóór uitruil met IS

Woordvoerder Mohammed Al-Momani spreekt verslaggevers toe over de situatie rondom de gijzelaars van IS.
Woordvoerder Mohammed Al-Momani spreekt verslaggevers toe over de situatie rondom de gijzelaars van IS. Foto Reuters/Majed Jaber

De Jordaanse regering heeft geëist dat de Islamitische Staat (IS) bewijs toont dat de Jordaanse straaljagerpiloot nog in leven is. Dat heeft woordvoerder Mohammad Al-Momeni van de regering gezegd. Mocht de piloot nog in leven zijn, dan “kunnen we praten over een gevangenenruil”, aldus de woordvoerder.

De straaljagerpiloot Muath al-Kaseasbeh wordt sinds december door IS gegijzeld nadat zijn vliegtuig werd neergehaald. Gisteravond verscheen een audioboodschap waarin de door IS gegijzelde Japanse journalist Kenji Goto de Jordaanse regering oproept om de ter dood veroordeelde Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi vrij te laten. Anders zou zowel hij als de Jordaanse piloot worden vermoord.

https://www.youtube.com/watch?v=Fl7dFWjreVA

Ingewikkelde driehoeksruil

Jordanië en Japan werken samen om hun gegijzelde landgenoten vrij te krijgen. Japan is op Jordanië aangewezen voor de onderhandeling over wat een ingewikkelde driehoeksruil van gijzelaars is geworden. Op 20 januari eiste IS nog 200 miljoen dollar voor Goto en een andere Japanse gijzelaar Haruna Yukawa. Yukawa werd afgelopen weekend onthoofd. Bij de bekendmaking daarvan veranderde IS ook de eis.

Gisteravond verscheen voorlopig de laatste boodschap van de terreurgroep, waarin een ruil van Goto voor Al-Rishawi werd voorgesteld. De ruil zou ook betekenen dat de Jordaanse piloot dan voorlopig in leven zou blijven.

Deadline verstreken

De deadline van de uitruil was vandaag bij zonsondergang, zo rond half vier vanmiddag. Sindsdien is er nog niets over het lot van de straaljagerpiloot vernomen. IS had gisterochtend een deadline gesteld voor vanochtend, maar die werd in de audioboodschap van gisteravond verlengd.

Volgens woordvoerder Al-Momeni bevond de terroriste Al-Rishawi zich nog rond 15.00 uur in het land. IS heeft gevraagd haar af te leveren bij de Turkse grens. Al-Rishawi werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan bloedige bomaanslagen in 2005 op drie hotels in de Amman. Haar man leidde de zelfmoordaanslagen en overleed zelf tijdens de aanslag. De bom van al-Rishawi ging niet af. Bij de aanslag kwamen 57 mensen om.

Lees vandaag ook in NRC Handelsblad: Driehoeksruil gijzelaars naar climax (€).