Job of the day

Jij programmeert machines die groenten en fruit sorteren

Close up of a row of seven shiny red apples leading away from the viewer at an oblique apple.
Close up of a row of seven shiny red apples leading away from the viewer at an oblique apple.

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: PLC-engineer
Bedrijf: Greefa, met ongeveer 180 werknemers
Wat opvalt aan de vacature: “De afdeling levert een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de geavanceerde bedienings- en meetsystemen van de high-tech sorteerinstallatie.”

Wat ga je dan doen?

De machines van Greefa sorteren groeten en fruit. Zo’n machine is geprogrammeerd en kijkt automatisch of bijvoorbeeld appels beschadigd zijn, een blosje hebben en of ze bruin of lekker knapperig zijn van binnen. Per uur komen die vijfendertig ton appels netjes, gesorteerd en wel, in kistjes terecht. Sluipt er een foutje in het proces, lost de machine dat meestal zelf op.

De computer die de machines laat draaien en met sensoren het hele sorteerproces in de gaten houdt heet een programmable logic controller, de ‘plc’ dus. En jij bent de ingenieur die deze plc programmeert. Je gaat soms ook mee naar de klant als de machine wordt geïnstalleerd. En dat kan zo maar China, Brazilië of Zuid-Afrika zijn. Soms sta je ook “met je voeten in de modder”, zegt Henk Reitsma, hoofd van de besturingsafdeling.

“Zo’n machine is soms wel een kwart voetbalveld groot. Als je bij de installatie bent en de monteur met iets anders bezig is, moet je toch echt even die kabels zelf aanleggen en aansluiten. Technisch inzicht is dus een vereiste.”

Waarom zoeken ze iemand?

Greefa steekt veel tijd in het ontwikkelen van nieuwe technologie en machineonderdelen. Daar kunnen ze dus nog wel iemand bij gebruiken.

Wat ga je verdienen?

Je kan uit gaan van zo’n 45.000 euro per jaar bruto. Je beloning is ook gebaseerd op ervaring en prestatie en je krijgt “een redelijke zee aan overuren” uitbetaald.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt vier directe collega’s die ook als plc-engineer werken. Je hebt bij ieder project veel contact met de klant en de technici die de machine bouwen. Stressbestendigheid is volgens Reitsma geen overbodige karaktereigenschap:

“Vijfendertig ton sorteren per uur is geen kleinigheid, de verwachtingen liggen hoog. Maar ach, sommige mensen hebben stress nodig om optimaal te presenteren.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het is belangrijk dat je erg gelukkig wordt van de gedachte aan de nieuwste besturingstechniek, sensoren, motoren en robotica. Volgens Reitsma is het bedrijf een voorloper op technologisch vlak. Dat je zo’n tien procent van je tijd doorbrengt in het buitenland kan een drempel zijn.

“Vooral als je partner er niet tegen kan. Maar we geven wel ruimte om met dat soort privésituaties om te gaan. Zoals een papa-dag eens in de zoveel tijd. Maar als je er tegen aan hikt om meerdere weken per jaar van huis te zijn, gaat het ‘m niet worden.”