‘IS verlengt deadline voor gevangenenruil’

Japan is geschokt dat IS één van twee gegijzelde Japanners heeft onthoofd. Premier Shinzo Abe zei "sprakeloos" te zijn.
Japan is geschokt dat IS één van twee gegijzelde Japanners heeft onthoofd. Premier Shinzo Abe zei "sprakeloos" te zijn. Foto Reuters / Toru Hanai

Islamitische Staat eist dat voor zonsondergang een ter dood veroordeelde Iraakse vrouw door Jordanië wordt overgedragen bij de Turkse grens. Als dat niet gebeurt, wordt de Jordaanse piloot Mu’ath al-Kaseasbeh vermoord die ook wordt vastgehouden door de terreurgroep.

Dat blijkt uit een audioboodschap op YouTube waarin de stem zou zijn te horen van de Japanse journalist Kenji Goto die door IS wordt vastgehouden. Het is nog niet zeker of de stem daadwerkelijk van de Japanner is. De Japanse regering doet momenteel onderzoek naar de boodschap.

Eerder had IS al een ultimatum gesteld: de 26-jarige Jordaanse piloot en Japanse journalist Kenji Goto zouden worden geëxecuteerd indien Sajida al-Rishawi niet werd vrijgelaten. Al-Rishawi werd in 2005 gearresteerd, nadat haar poging om zichzelf op te blazen bij een hotel in Amman was mislukt.

Japan en Jordanië proberen samen de onthoofding van de 47-jarige Kenji Goto en de piloot te voorkomen. Een tweede Japanse gijzelaar, Haruna Yukawa, bleek afgelopen weekeinde te zijn onthoofd. Jordanië is bereid om de Iraakse jihadiste te ruilen tegen de door IS gevangengenomen Jordaanse luchtmachtpiloot Muath al-Kasabeh.