Investeringen Shell fors omlaag om lage olieprijs

De jaarwinst is gestegen, maar het vierde kwartaal viel wel tegen door de lage olieprijs. Shell schroeft de investeringen terug met 15 miljard dollar.

Koers Shell omlaag na tegenvallende cijfers
Koers Shell omlaag na tegenvallende cijfers

Shell verlaagt zijn investeringen de komende drie jaar met 15 miljard dollar. Het gaat wereldwijd om zo’n veertig projecten, die minder rendabel zijn geworden door de gedaalde olieprijs. Verdere verlaging van de investeringen – vorig jaar in totaal 35 miljard dollar – is mogelijk, zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden in een toelichting op de vanmorgen gepubliceerde jaarcijfers, „maar we moeten onze reactie op de huidige lage olieprijs niet overdrijven”.

De jaarwinst van het Brits-Nederlandse energieconcern steeg ondanks de lage olieprijs van 16,7 tot 19,6 miljard dollar (17 miljard euro), maar de winst in het vierde kwartaal was met 3,3 miljard dollar wel fors lager dan de winst van 5,9 miljard in het derde kwartaal. Analisten hadden gerekend op een kwartaalwinst van circa 4,1 miljard, wat resulteerde in een koersdaling van ruim 4 procent. Shell handhaaft wel zijn dividenduitkering op 47 cent per aandeel (hetzelfde als vorig kwartaal) en heeft ook aangekondigd in het eerste kwartaal van dit jaar het dividend op peil te houden.

Shell is de eerste van de grote oliemaatschappijen die jaarcijfers publiceert. Sinds de olieprijs onder de 50 dollar per vet is gezakt, ziet de hele sector zijn winstmarges in hoog tempo verdampen. Beleggers kijken vooral uit naar de maatregelen die de concerns nemen om hun winstgevendheid op peil te houden.

Een aantal oliemaatschappijen, waaronder het Noorse Statoil, heeft al aangegeven net als Shell de investeringen terug te schroeven. Shell blies eerder deze maand de bouw van een petrochemisch complex in Qatar à 6,5 miljard dollar af. Het Britse BP heeft alle salarissen bevroren en het Amerikaanse Chevron verlaagde zijn olieproductie. In de hele sector zijn tot nu toe 30.000 ontslagen aangekondigd, zo heeft persbureau Bloomberg berekend.

Dat Shell er in 2014 toch in slaagde een hogere jaarwinst te boeken, is volgens het concern te danken aan het programma dat vorig jaar is ingezet onder de nieuwe topman Ben van Beurden. Shell probeert de kosten te verlagen door scherper te kijken naar al haar activiteiten. Ook moet er binnen het hele concern efficiënter worden gewerkt. Die strategie wierp in 2014 vruchten af. De olieproductie verliep efficiënter en steeg met 2 procent tot iets meer dan 3 miljoen vaten per dag. Van Beurden zei vanochtend ook in 2015 vast te willen houden aan deze strategie.

Een opsteker voor Shell was dat het gisteren een groot contract tekende met de Iraakse autoriteiten over een petrochemische fabriek in dat land. Dat is een deal die Shell de komende jaren miljarden moet opleveren.