Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Hoofddoek mag toch van PVV. In sommige provincies dan

Wilders brengt zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011.
Wilders brengt zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011. ANP / Robin Utrecht

De PVV-afdelingen Flevoland, Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het hoofddoekverbod voor ambtenaren uit hun verkiezingsprogramma geschrapt. Dat zou mede zijn gebeurd met het oog op coalitievorming na de verkiezingen, meldt dagblad Trouw vanochtend.

De Zeeuwse PVV-lijsttrekker Peter van Dijk, tevens lid van de Eerste Kamer voor de PVV, verklaart tegenover de krant:

“Als je mee wilt besturen dan moet je er geen dingen in zetten waarvan je weet dat die op veel weerstand zullen stuiten.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd de PVV in Almere en Den Haag de grootste partij. Maar het lukte de partij vervolgens niet om een coalitie te vormen, omdat het hoofddoekverbod voor andere partijen een breekpunt vormde.

Wilders laat afdelingen vrij

In een reactie op het bericht in Trouw laat PVV-leider Geert Wilders weten dat hij provinciale afdelingen niet voorschrijft wat er in hun verkiezingsprogramma’s moet komen. “Daar gaan provincies helemaal zelf over, wat ze wel of niet opschrijven in hun verkiezingsprogramma’s. Ik heb me er niet mee bemoeid,” aldus Wilders tegenover persbureau ANP. Volgens hem staat wel “buiten kijf dat we allemaal anti-islam zijn”.

De PVV doet in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart.

Lees ook uit het archief van NRC Handelsblad ‘De PVV-kandidaat is een stropdastype’.