John Jansen van Galen vertrekt

foto ANP

Vanuit de bossen van Texel, gegeseld door een hagelbui bij windkracht 5, meldt John Jansen van Galen dat hij per 1 maart stopt met het radioprogramma Met het oog op morgen. Jansen van Galen (74) presenteerde bijna vijfentwintig jaar het programma van NPO Radio 1 op de late avond. Eerst op zaterdag, later op zondag.

Jansen van Galen heeft een trouwe kring luisteraars die van zijn bijzondere stijl genoot. Jansen van Galen: „Anderen beginnen met een politieke kwinkslag, maar ik begin altijd met een kleine impressie van een wandeling die ik heb gemaakt. Ook sluit ik altijd af met een gedicht. Dat heb ik 1.140 keer gedaan. Ik waardeer in ‘Het Oog’ vooral de mooie intensieve gesprekken die je kan voeren.” Het Oog trekt gemiddeld 300.000 luisteraars. „John is erg geliefd”, zegt zijn chef Marion van de Wouw. „Hij is niet geschoold als nieuwslezer; hij heeft zijn eigen, persoonlijke stijl, met een zachte g. Je kunt merken dat er een schrijver aan het woord is. Hij vertelt hoe de mist over de velden hangt, hoe de kiekendief het doet.”

Jansen van Galen (Velp 1940) begon in 1965 bij deze krant, en heeft nog steeds een wandelrubriek. Van 1967 tot 1990 werkte hij bij de Haagse Post, voordat deze werd omgevormd tot HP De Tijd. Vanaf 1990 presenteert hij ‘Het Oog’. Verder schreef hij boeken over Suriname en de Antillen. In 2013 verscheen zijn boek over de dekolonisatie: Afscheid van de koloniën.