Het is nu de vraag wat Israël gaat doen

De aanslag van Hezbollah op Israëlische militairen zette de verhoudingen tussen Israël en de Libanese militanten gisteren weer op scherp. Is dit het begin van een nieuwe oorlog?

Twee Israëlische soldaten kwamen gisteren om door een aanslag bij de grens met Libanon. Foto REUTERS
Twee Israëlische soldaten kwamen gisteren om door een aanslag bij de grens met Libanon. Foto REUTERS

Je kunt dus niet ongestraft zes Hezbollah-strijders en zes leden van de Iraanse Revolutionaire Garde ombrengen. Deze les leerde Israël gisteren opnieuw: twee Israëlische militairen kwamen langs de grens met Libanon om het leven bij een antitankraketaanval op de jeep waarin ze reden. Bij Israëlische beschietingen die volgden, kwam er een Spaanse militair van de VN-vredesmacht in Libanon om.

Uit alles blijkt dat de actie van gisteren een vergelding was voor de aan Israël toegeschreven aanslag op Hezbollah en de Iraniërs van anderhalve week geleden, uitgevoerd op de Syrische Golanhoogte. De subgroep van Hezbollah die de aanslag van gisteren heeft opgeëist heet de ‘Quneitra-brigade’, een verwijzing naar het plaatsje Quneitra op de Golan. Ook werden er foto’s gepubliceerd van een antitankraket met daarop de naam van een van de slachtoffers van toen.

Nieuwe oorlog niet uitgesloten

Al sinds de oprichting van de militante Libanese beweging Hezbollah, in 1982, is het verwikkeld in een strijd met Israël. Het zuidelijke buurland bezette destijds een strook in Zuid-Libanon. Hezbollah werd mede opgericht om deze bezetting ongedaan te maken. Israël trok zich in 2000 terug, maar in 2006 volgde nog een oorlog tussen Hezbollah en Israël. Toen begon Hezbollah met het doden van drie Israëlische soldaten en het afvuren van raketten. Israël reageerde met bombardementen op Libanese doelen. Uiteindelijk kwamen er tegen de 1.300 Libanezen en 165 Israëliërs om het leven.

Zullen de ongeregeldheden deze keer weer uitdraaien op een oorlog? Volgens veel analisten zijn beide partijen daar in principe niet in geïnteresseerd. Israël heeft vorig jaar nog vijf weken strijd geleverd in de Gazastrook, en Hezbollah vestigt zijn aandacht op Syrië, waar het het regime van president Assad steunt.

Toch kan de kans op een nieuwe oorlog niet worden uitgesloten. Beide partijen vinden dat ze de plicht hebben om te reageren als de ander aanvalt. Dat is het spel, zegt vicevoorzitter Ron Gilran van de Levantine Group, een geopolitiek consultancybureau in Tel Aviv: „Geen van beide partijen wil gezien worden als degene die de boel laat escaleren, maar evenmin willen ze gezien worden als zwak.”

Bal ligt nu bij Israël

Veel zal afhangen van de hevigheid van die reacties over en weer. Nadat er gisteren twee Israëlische soldaten omkwamen, „ligt de bal nu bij Israël”, zegt Gilran. „Israël zal hoe dan ook reageren. De vraag is hoe ze dat doen. Bestoken ze alleen wat doelen in Zuid-Libanon, dan zal Hezbollah waarschijnlijk terughoudend zijn in zijn reactie. Mocht Israël daarentegen besluiten om de Libanese hoofdstad Beiroet aan te vallen, dan moet Hezbollah wel reageren met raketten op Haifa, in het noorden van Israël, of zelfs op Tel Aviv.”

Hezbollah vormt een shi’itische as met het Syrische regime van president Assad en met Iran. Vooral door de contacten met dat laatste land beschikt de groepering over een enorm arsenaal aan raketten. Volgens diverse berichten zouden het er vijftigduizend zijn, veel meer dan Israël er uit de lucht zou kunnen schieten.

Hoewel de Verenigde Staten beide partijen oproept om de grens tussen Israël en Libanon te respecteren, zei de Israëlische Premier Netanyahu gisteravond dat de verantwoordelijken „de volle prijs” zullen betalen. Toch zijn er ook tekenen van de-escalatie. Zo gaat het skiresort op de grens van Libanon en Syrië morgen gewoon weer open voor het Israëlische publiek.