‘Het idee zich te prostitueren kwam van haarzelf’

De politie zoekt mannen die seks hadden met een 16-jarig meisje in Valkenburg. Wie zich niet meldt, wordt opgehaald.

De Maastrichtse advocaat Ivo van de Bergh voelt zich de afgelopen dagen naast jurist ook sociaal werker. Doorgaans is hij druk met het bijstaan van cliënten in hun contacten met justitie. Nu melden zich mannen in de zaak van een 16-jarig meisje dat volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Valkenburg vijftig tot tachtig verschillende ‘betaalde sekscontacten’ zou hebben gehad.

Die cliënten vragen Van de Bergh ook advies of ze hun naasten in het ongewisse kunnen laten. Of, als het dan toch moet, hoe ze met zo min mogelijk schade kunnen vertellen over hun gedrag. „De mannen die ik hier op mijn bureau krijg, zijn heel emotioneel. Bij sommigen heerst blinde paniek.”

Zonder exact te zijn, zegt Van de Bergh dat „een substantieel aantal” mogelijke verdachten zich bij hem heeft gemeld. Een deel van hen is al uit eigen beweging naar de politie gegaan.

Betaalde seks

De geschiedenis van de inmiddels 17-jarige Heerlense lijkt een klassiek loverboy-verhaal. Vorig jaar zou ze een relatie hebben gekregen met de 21-jarige Armin A. Na enkele maanden nam hij afstand. Het meisje kon niet zonder hem, zou volgens haar verklaring zelfs betaald hebben om hem te zien. In oktober had ze gedurende drie periodes betaalde seks met mannen in een appartement van een Valkenburgs hotel.

A.’s advocaat Arthur Vonken heeft een andere lezing: „Mijn cliënt zegt dat er sprake was van een vriendschappelijke, niet van een seksuele relatie met het meisje. Het idee om zich te prostitueren, kwam ook volgens haar eerste verklaring van haarzelf. Later noemde ze het een gezamenlijk initiatief.”

De betaalde seks vond plaats toen het meisje al thuis was weggelopen. Haar ouders deden aangifte van vermissing. Haar vader wist haar via een privédetective te lokaliseren in de omgeving van Valkenburg. Later werd hij getipt over een website waarop ze zichzelf aanbood met foto en telefoonnummer. Met die informatie kon de politie haar traceren. Op 14 oktober vorig jaar werd ze met een klant aangehouden in een Valkenburgs hotel. A. werd met zijn telefoon in de hand aangehouden op het toilet.

Theo Boumans, de advocaat van de ouders, wil van A. en van de klanten schadevergoeding eisen. Hij vindt dat de politie eerder serieus werk had kunnen maken van het onderzoek. „maar ze schatten de zaak duidelijk anders in dan de ouders, dachten te maken te hebben met een gewone vermissing van een tiener”.

Mannen die denken dat ze contact hebben gehad met het meisje kunnen zich melden bij de politie. Doen ze dat niet, dan worden ze binnenkort opgehaald, thuis of op het werk. Het OM heeft geen mededogen met prostitueebezoekers. De wet is duidelijk over betaalde seks met minderjarigen; wie zich eraan bezondigt, moet de consequenties dragen. Excuses in de trant van „het meisje leek veel ouder” houden voor de rechter geen stand. Een klant moet zeker weten dat een prostituee meerderjarig is. Anders gelden regels als in het verkeer: bij twijfel niet inhalen.

Van alles overhoop

Van de Bergh vindt dat justitie het net wel erg breed uitwerpt. „Je zou verwachten dat ze de mensen om wie het gaat een brief sturen om zich te melden, met het dreigement dat ze anders gehaald worden. Door het nu zo via de media te spelen, halen ze van alles overhoop in levens van mannen en hun naasten die misschien niets met de zaak te maken hebben.”

Vonken vindt dat het OM de omvang van de zaak overdrijft. „Het gaat ze duidelijk om het afschrikwekkende effect, maar de aantallen verdachten die worden genoemd lijken mij onmogelijk hard te maken. Er zijn elf volle condooms gevonden in een afvalemmer, en één elders. Na onderzoek kan dat matchen met DNA-profielen. Telefoongegevens uit de gsm van mijn cliënt kunnen op zichzelf niet voldoende bewijs opleveren. Zelfs niet als uit het natrekken van de gang van die contacten via hun telefoongegevens blijkt dat ze in Valkenburg zijn geweest. Dat bewijst namelijk geen seksueel contact.”

Aanpak van vrouwenhandel is, met die van motorbendes en de handel in hennep en xtc, speerpunt voor het Openbaar Ministerie in Limburg. Juist in deze provincie met veel nabij buitenland slaan criminelen hun slag. Volgens persofficier van justitie Annemarie Kemp maken ook loverboys gebruik van de grenzen. „De ene dag duiken ze met hun meisjes op in Valkenburg, een andere dag in Aken of in een Belgische stad.”