Jordanië wil gevangene ruilen met IS

Jordanië is bereid een ter dood veroordeelde Iraakse jihadiste te ruilen tegen de door Islamitische Staat gevangengenomen Jordaanse luchtmachtpiloot Muath al-Kasabeh. Dat hebben de autoriteiten in Amman gisteren bevestigd. Dinsdag dook een video op van een door IS gegijzelde Japanner, Kenji Goto. Hij vroeg in de opname de Jordaanse regering de veroordeelde terroriste Sajida al-Rishawi binnen 24 uur vrij te laten. IS heeft dinsdagavond op sociale media ook de aanslag opgeëist op een hotel in de Libische hoofdstad Tripoli. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. De aanslag zou een vergelding zijn voor de dood van een Al-Qaedaleider die in 2013 door de Amerikanen werd opgepakt in Libië. Op 2 januari dit jaar overleed hij in een Amerikaans ziekenhuis aan een leverziekte.