Twee lichamen gevonden - ‘grote kans dat het om Urker vissers gaat’

Een Franse reddingsboot heeft vanmiddag in het Kanaal twee stoffelijk overschotten uit het water gehaald. De kans is groot dat het twee van de vier opvarenden betreft van het vermiste Urker visserschip, aldus de Kustwacht.

Het Urker vissersmonument met de namen van op zee omgekomen vissers. Fransen hebben in het Kanaal een lichaam gevonden. Volgens de Nederlandse kustwacht is het waarschijnlijk dat het om een opvarende gaat van een sinds gisteren vermiste Urkse kotter.
Het Urker vissersmonument met de namen van op zee omgekomen vissers. Fransen hebben in het Kanaal een lichaam gevonden. Volgens de Nederlandse kustwacht is het waarschijnlijk dat het om een opvarende gaat van een sinds gisteren vermiste Urkse kotter. Foto ANP / Olaf Kraak

Een Franse reddingsboot heeft vanmiddag in het Kanaal een stoffelijk overschot uit het water gehaald. De kans is groot dat het een van de vier opvarenden is van het vermiste Urker visserschip, aldus de Kustwacht.

Update 19.52

De Nederlandse Kustwacht heeft gemeld dat er een tweede lichaam uit het Kanaal is gehaald. Het lichaam wordt naar Frankrijk gebracht voor identificatie. Ook hier is de kans groot dat het een van de opvarenden is van de vermiste Urker vissersboot betreft. Daarnaast heeft een helikopter een reddingsvest gevonden die van het schip afkomstig is.

Van de Urkse viskotter Z-85, die onder de Belgische vlag vaart, is sinds gisteren 14.45 uur niets meer vernomen. De kapitein van het schip is volgens de kustwacht een Nederlander. Daarnaast zijn er nog een Nederlander, een Belg en een Portugees aan boord.

Vanochtend meldde de Kustwacht dat de kans op overlevenden nihil is. Het vermoeden is dat het schip is gezonken en bij de huidige watertemperatuur van 9 graden kunnen drenkelingen maar twee uur overleven.

De Kustwacht blijft vandaag nog tot 18.45 uur doorzoeken. Vandaag worden bij de zoektocht ook sonarboten ingezet, waarmee onder water gezocht kan worden.