Jongetje verhoord na ‘verheerlijking’ terreur

De politie in Nice heeft een jongen van 8 jaar bijna twee uur lang verhoord omdat hij volgens zijn schooldirecteur terreur verheerlijkte. Hij had na de aanslag op Charlie Hebdo geen minuut stilte in acht willen nemen en geantwoord op de vraag of hij ook ‘Charlie’ was: ‘Nee, ik ben voor de terroristen.’

Volgens de Franse autoriteiten was een ondervraging van de jongen, Ahmed, en zijn vader nodig. De advocaat van de familie vindt het optreden van de politie buiten alle proporties.

De leraar van Ahmed zou hem op 8 januari, een dag na de terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, hebben gevraagd of de jongen ‘Charlie’ was. Ahmed zei als moslim tegen Charlie Hebdo te zijn, omdat het blad karikaturen van de profeet Mohammed had gepubliceerd. Hij zei vervolgens aan de kant te staan van de terroristen die tien redactieleden hadden vermoord. Volgens het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk zei hij dit uit „naïviteit”.

Tijdens de ondervraging bij de politie werd hem gevraagd of hij wist wat terrorisme is. Dat wist hij niet, gaf hij toe. Volgens het Collectief is Ahmed zeer getraumatiseerd door wat er is gebeurd. Dit incident „illustreert de collectieve hysterie waar we sinds begin januari in baden”.