Faillissement autobouwer Spyker vernietigd

Het faillissement van sportwagenfabrikant Spyker is vanochtend door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. De onderneming verkeert hierdoor opnieuw in surseance van betaling.

Victor Muller, eigenaar van Spyker, tijdens de onthulling van de Spyker B6 Venator tijdens een autoshow in de VS.
Victor Muller, eigenaar van Spyker, tijdens de onthulling van de Spyker B6 Venator tijdens een autoshow in de VS. Foto ANP / Michael Fiala

Het uit december daterende faillissement van sportwagenfabrikant Spyker is vanochtend door het gerechtshof in Leeuwarden vernietigd. De onderneming verkeert opnieuw in surseance van betaling, blijkt uit de uitspraak.

Twitter avatar SpykerCars Spyker Cars Spyker wins appeal: bankruptcy declared null and void with retrospective effect. http://t.co/QN3nBUofbz #spykercars

Spyker werd in december door de rechter bankroet verklaard nadat bewindvoerder Henk Pasman het faillissement had aangevraagd. Hij had geëist dat topman Victor Muller alle openstaande rekeningen zou voldoen van een van de dochterbedrijven van Spyker.

Geld ‘in pijplijn’ kwam niet aan

Spyker had begin december zelf uitstel van betaling gevraagd in afwachting van een overbruggingskrediet van 75 miljoen euro van externe financiers. Muller had Pasman verteld dat de eerste storting “in de pijplijn” zat en “ieder moment” kon binnenkomen. Dat geld kwam vervolgens toch niet op tijd aan, met alle gevolgen van dien.

Muller tekende beroep aan tegen het faillissement. Hij vond verschillende partijen die bereid zijn om geld ter beschikking te stellen voor de voldoening van schulden en lopende verplichtingen. Daardoor is volgens het hof aannemelijk dat uitstel van betaling zal leiden tot een passend akkoord met schuldeisers.

Mislukte en dure avonturen

Spyker probeerde jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. De dure sportwagens waarmee het bedrijf begon hebben echter nooit massaal hun weg naar klanten weten te vinden. Volgens Muller kwamen de geldproblemen vooral door “gedurfde avonturen die hun sporen hebben achtergelaten”.

Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 (Spyker hield er een miljoenenschuld aan over) en de rampzalig verlopen overname van het Zweedse luxemerk Saab.