Excelsior en Groningen verder in KNVB-beker

Excelsior en FC Groningen hebben zich gisteren verzekerd van een plek in de halve finales van de KNVB-beker, dankzij overwinningen op respectievelijk Roda JC (4-1) en Vitesse (4-0). Beide clubs zijn nu elkaars tegenstander in de halve finale. De andere gaat tussen PEC Zwolle en FC Twente, die zich dinsdag al plaatsten.

Voor Excelsior was het de eerste keer in bijna veertig jaar en de tweede keer in zijn historie dat het zich plaatste voor de halve finales van het bekertoernooi. „Een nieuw hoogtepunt voor Excelsior, dit is geweldig”, zei coach Marinus Dijkhuizen.

Opponent Roda, dat in de kwartfinale nog PSV uitschakelde, keek in eigen stadion na ruim een half uur al tegen een 0-3 achterstand aan, na doelpunten van Ninos Gouriye, Jurgen Mattheij en Tom van Weert. Anco Jansen maakte nog 1-3, waarna Van Weert de eindstand op 1-4 bepaalde.

Groningen was met 4-0 te sterk voor Vitesse. In de Euroborg werd er pas gescoord nadat Vitesse-aanvoerder Guram Kashia na een uur spelen van het veld was gestuurd wegens een handsbal op de doellijn. De verkregen strafschop werd gemist door Michael de Leeuw, maar vanuit de rebound scoorde Tjaronn Chery alsnog. Daarna werd de score uitgebreid door De Leeuw, Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld. De halve finales zijn in de week van 7 april.