EU verlengt sancties tegen Rusland met een halfjaar

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten hebben de sancties op Rusland verlengd.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten hebben de sancties op Rusland verlengd. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland met een halfjaar. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese lidstaten vandaag besloten, heeft eurocommissaris Federica Mogherini bekendgemaakt.

De zwarte lijst van mensen en instanties die de separatisten in Oost-Oekraine steunen wordt daarnaast uitgebreid. Over de precieze invulling daarvan wordt over een week besloten, als de minister opnieuw bijeen zijn.

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden de extra vergadering vandaag wegens het bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol afgelopen zaterdag. Daar vielen tientallen doden bij een aanval die wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.

Mogherini:

“We laten hiermee zien dat de EU bereid is om verdere maatregelen te nemen, ook in de komende weken als de situatie niet verbetert.”

Unaniem

Volgens minister Bert Koenders hebben al zijn collega-ministers van Buitenlandse Zaken ingestemd met de verlenging. De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias had van tevoren aangekondigd (€) nieuwe sancties voor Rusland te willen blokkeren. Volgens hem zouden de strafmaatregelen tegengesteld werken. Volgens Koenders is er “constructief” met zijn Griekse collega onderhandeld.

Koenders noemde het besluit “een fors signaal”:

In maart vorig jaar legde de Europese Unie de eerste sancties op aan Rusland vanwege de onrusten in Oekraïne: een ban op reisvisa en de bevriezing van tegoeden van een aantal personen en instanties. Sindsdien zijn de sancties nog een aantal maal verzwaard. De eerst opgelegde sancties zouden in maart aflopen, maar blijven nu gelden tot en met september.