‘Duizenden jaren oude stadsmuur Nineveh deels opgeblazen door IS’

De Mashki poort, een van de oude entrees naar de stad Nineveh destijds.
De Mashki poort, een van de oude entrees naar de stad Nineveh destijds. Foto Wikipedia / Fredarch

Militanten van Islamitische Staat (IS) zouden dinsdagavond grote delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh hebben opgeblazen. Dat melden Koerdisch bronnen in de door IS bezette stad Mosul, in het noorden van Irak.

Nineveh, aan de oostelijke oever van de Tigris, was in het eerste millennium voor Christus de hoofdstad van het Neo-Assyrische Rijk. De ruïnes liggen nu in de wijk Tahrir van Mosul.

De resten van Nineveh zijn een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Irak. De bouw van de imposante stadsmuur wordt toegeschreven aan koning Sennacherib, die aan het begin van zijn regeerperiode(704 voor Chr.) de stad herbouwde.

In die tijd was Nineveh met 150.000 inwoners de grootste stad ter wereld. Van de oude stad resten alleen ruïnes, maar die worden – of werden tot voor kort – omgeven door een meer dan 10 kilometer lange, intacte muur met bakstenen bolwerken.

IS dreigde begin januari deze muur op te blazen als het Iraakse leger de aanval op Mosul zou inzetten. Dat laatste is nog niet gebeurd.

IS verwoestte eerder grafmonumenten

Een woordvoerder van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP), Saed Mimousine, zei dinsdagavond in een vraaggesprek met de nieuwssite IraqNews.com dat “militanten van IS vandaag grote stukken van de archeologische muur van Nineveh in de wijk al-Tahrir opgeblazen met explosieven”. De internationale persbureaus hebben hier overigens nog geen melding van gemaakt.

Toen IS vorig jaar juni Mosul, de tweede stad van Irak, innam, ging het al snel over tot de verwoesting van graven en grafmonumenten die belangrijk zijn voor zowel christenen als moslims. Deze graven zouden volgens IS indruisen tegen de islam en de aanbidding van anderen dan God aanmoedigen. Zo vernielden IS-militanten het graf waarvan moslims en christenen geloven dat de bijbelse profeet Jonas, Yunus in de Koran, er begraven ligt .