3Doc: Touching the Void

NPO 3, 21.55-23.30u.

De Britse alpinisten Joe Simpson en Simon Yates beklimmen in 1985 de berg Siula Grande in de Andes van Peru. Ze bereiken de op 6356 meter gelegen top zonder grote problemen. Bij de afdaling gaat het helemaal mis. Ze krijgen te maken met een sneeuwstorm en Simpson breekt zijn knie. Klimpartner Yates probeert hem nog met een touw omlaag te krijgen maar Simpson belandt in een bergspleet. Op dat moment staat Yates voor een zwaar dilemma: het touw vasthouden met het risico zelf in het ravijn getrokken te worden of het touw lossnijden om zichzelf te redden. Communicatie is niet meer mogelijk. Yates snijdt het touw door en vertrekt. Simpson blijkt nog te leven en weet na een paar helse dagen het basiskamp te bereiken. In Touching the Void van Kevin Macdonald vertellen de mannen hun verhaal. De gesprekken worden geïllustreerd met gedramatiseerde scènes waarin acteurs Brendan Mackey en Nicholas Aaron de bergbeklimmers spelen. Filmmaker Macdonald won met zijn documentaire One Day in September in 2000 een Oscar voor beste documentaire en met mocht in 2004 de BAFTA Award (Britse versie van de Oscar) voor beste Britste film in ontvangst nemen voor Touching the Void.