Poldernieuws

Dit melden andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Justitie in de VS neemt de Amerikaanse praktijk van de Rabobank onder de loep. Bloomberg schrijft dat de bank mogelijk tekenen van witwassen in Californië heeft genegeerd, waar het federale openbaar ministerie onderzoek naar doet.

Anonieme bronnen melden dat het strafrechtelijk onderzoek vanuit Washington en San Diego wordt gecoördineerd. Een zegsman van de Rabobank wilde tegenover de nieuwsdienst geen commentaar geven.

“De Amerikaanse autoriteiten kijken steeds kritischer naar kleine en grote banken”, aldus Bloomberg, “die ervan verdacht worden dat ze worden gebruikt door drugskartels en andere criminele organisatie die illegale opbrengsten witwassen.”

In Californië leent de Rabobank voornamelijk aan klanten in de landbouwsector, een branche van formaat in de westelijke staat. Eerdere berichten (ook via Bloomberg) dat die afdeling verkocht zou worden, heeft de bank steeds ontkend.

Diep in het blauwe hart

Op politici kun je altijd rekenen, in de afdeling wonderlijke terminologie. Nu blijkt dat “we allemaal een blauw hart hebben”, zoals staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur gisteravond zei. Dat wil zeggen: ‘we’ steunen KLM, we vechten voor de financiële zelfstandigheid van de luchtvaartmaatschappij.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer riep een meerderheid Mansfeld op om zich ‘krachtig uit te spreken’, meldt RTLZ. Zij stemde daarmee in. Want de afgelopen tijd ontstond onrust onder KLM-medewerkers en bij politieke partijen over een plan van de holding van Air France-KLM om overtollig kasgeld van KLM over te hevelen naar Parijs. Daar zou het mogelijk kunnen worden gebruikt om verliezen bij Air France te dekken.

KLM is belangrijk voor Schiphol en de Nederlandse economie: een boodschap die Mansfeld al duidelijk heeft doorgegeven aan de top van Air France en haar Franse collega. Maar woensdag merkte ze op dat KLM geen staatsbedrijf is. Het kabinet kan lobbyen, dreigen, charmeren en smeken, maar niet ingrijpen.

In het geweer tegen de roofkapitalist

Natuurlijk, durfkapitaal is nodig, staat in de eerste alinea van een betoog in de Volkskrant. Maar ook weer niet zó nodig. De PvdA “wil de excessen van private equity, het opkopen van aandelen van bedrijven door investeringsmaatschappijen om op korte termijn maximaal rendement te halen, uitbannen”, aldus Henk Nijboer en Ed Groot.

Enkele van de vele grote woorden van de Kamerleden: roofkapitalisten, volpompen met schulden, excessen, het verpatsen van vastgoed, het leegzuigen van bedrijfsreserves. Ondernemingen worden “leeggetrokken” en zien zich gedwongen om “financiële kamikaze” plegen.

Duidelijk: Nederland mag niet accepteren “dat bedrijven te gronde worden gericht door de winsthonger van een enkeling”, vinden Nijboer en De Groot. Duitsland kan volgens hen het voorbeeld geven: eenvoudige, strikte regels om bedrijven te beschermen.