Disneyland brengt mazelen in Californië

Ook in de VS zijn principiële tegenstanders van vaccinaties. Een mazelenuitbraak in Californië leidt tot fel debat.

Foto AP

Een uitbraak van mazelen, vermoedelijk begonnen in pretpark Disneyland in Californië, heeft het debat over inenting in de staat doen oplaaien. De ziekte verspreidt zich nu onder niet-gevaccineerde Amerikanen. Openbare scholen weren duizenden kinderen wegens het risico van besmetting.

Inmiddels hebben zeker 85 mensen in zeven westelijke staten en Mexico, van 7 maanden tot 70 jaar, de besmettelijke ziekte gekregen, terwijl die in 2000 nog ‘geëlimineerd’ was verklaard. Een kwart van hen belandde in het ziekenhuis. De ziekte kan ernstig en – soms – dodelijk zijn. Voor het eerst is nu denkbaar dat de ziekte weer ‘inheems’ wordt in de VS.

Dit weekend bevestigde de gezondheidsdienst van Californië waarover al veel was gespeculeerd: de ziekte verspreidt zich zo snel doordat veel ouders hun jonge kinderen niet langer inenten tegen bof, mazelen en rode hond. Ook in Nederland ontstaan epidemieën meestal doordat ouders hun kinderen niet laten inenten, vooral uit religieuze overwegingen.

De groep niet-vaccinerende ouders ligt nu in de VS onder vuur. In Californië is 3,1 procent van alle kinderen niet ingeënt, in grote steden als Los Angeles veel meer. Sommige ouders – en artsen – zijn tegen vaccinaties wegens vermeende bijwerkingen. Zo gaat op het internet de mythe rond dat autisme een gevolg zou zijn van vaccins. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt; vaccins zijn nodig en veilig, zeggen artsen. Maar de geruchten blijven de beweging van ‘antivaxxers’ voeden. Het debat is zo fel dat kranten spreken van de ‘vaccinatieoorlog’.

Als meer dan 8 procent van een populatie niet is ingeënt, werkt de ‘groepsimmuniteit’ niet meer voor baby’s of mensen die het vaccin niet verdragen. In Nederland ligt volgens het RIVM de vaccinatiegraad bij zuigelingen op 96,1 procent.

Voordat het vaccin in 1963 zijn intrede deed, kregen 3 à 4 miljoen Amerikanen elk jaar de mazelen. Overigens is dankzij Californische informatiecampagnes het aantal niet-ingeënte kinderen in 2014 voor het eerst in jaren gedaald, bleek vrijdag. Maar die dag brak ook paniek uit op een school waar meer dan 11 procent van de leerlingen niet is ingeënt. Een honkbalcoach bleek het virus te hebben opgelopen.