Klusuitvindingen

Denk aan Stanley Black & Decker, de volgende keer dat je je workmate inklapt

Foto ANP

Vandaag presenteert het bedrijf Stanley Black & Decker cijfers. Hieronder een verhaal dat eerder op NRC Q stond, over vijf Black & Decker-uitvindingen die jouw klussen makkelijker maken.

Zo eenvoudig als je nu een kast in elkaar schroeft, of een lijst aan de muur hangt, zo lastig was dat begin vorige eeuw. Veel cruciale doe-het-zelf-uitvindingen werden dan ook toen gedaan. Sindsdien concurreerden de klusbedrijven Stanley Tools en Black & Decker niet alleen om het grootste marktaandeel, maar ook om de succesvolste uitvindingen.

Vier jaar geleden gingen de twee bedrijven samen. Een slimme zet: de koers stijgt sindsdien, en ook de dividenduitkering kon elk jaar verhoogd worden.

Vijf Stanley Black & Decker-uitvindingen die het klussen makkelijker maakten.

1. Handboor met pistoolgrip (1916)

Foto Stanley Black & Decker

Boormachines waren onhandig, rond 1910. De zware apparaten moest je met drie man bedienen. In 1895 was er dan wel een elektrische handboor uitgevonden, maar ook die was niet ideaal: je moest een van de twee handvatten loslaten om hem aan of uit te zetten, waardoor je lastig kon doseren.

Foto Bau/Fein

Het was in die tijd dat S. Duncan Black en Alonzo G. Decker brainstormden over hun winkel in Baltimore. Geïnspireerd door de Colt, het automatische pistool, dat op tafel lag, maakten ze de eerste pistoolvormige boor met een trekker die je moet overhalen. In 1916 patenteerden ze de uitvinding. Een succesvol bedrijf was geboren.

2. Stanleymes (1936)

Foto Stanley Black & Decker

Soms weet een fabrikant een product gewoon in één keer op de goede manier op de markt te brengen, zoals Stanley Tools dat in 1936 deed met het Stanleymes. Het was bedacht om hardboard mee te snijden, maar het werd al snel een mes dat voor van alles en nog wat gebruikt zou worden.

3. Snoerloze elektrische heggenschaar (1962)

Foto Stanley Black & Decker

De heggenschaar bestond al, in de jaren veertig uitgevonden door Louis Faas sr. van King o’ Lawn Inc. Maar alle tuingereedschappen hadden nog een stekker. In 1962 kon Black & Decker de eerste draadloze heggenschaar maken, dat daarmee direct het eerste snoerloze buitengereedschap was.

4. Inklapbare werkbank (1973)


De werkbank is zo oud als de mensheid. Maar een smalle lichtgewicht werkbank die je kunt inklappen? Die bestaat nog maar veertig jaar. Dankzij een volhardende Brit die eerst voor gek werd verklaard.

Toen deze Ron Hickman in 1961 een kast bouwde, gebruikte hij een dure stoel om een plank stabiel te houden. Nadat hij daar per ongeluk doorheen zaagde, zag hij het licht. Een inklapbare werkbank was handiger. Zowel Stanley als Black & Decker vonden het niks.

Maar toen Hickman zelf de productie opzette, zag Black & Decker de inschattingsfout in. In 1973 bracht het bedrijf de ‘Workmate’ in productie. In de jaren die volgden werden er miljoenen verkocht.

5. Kruimeldief (1979)

Foto Stanley Black & Decker

De Kruimeldief danken we aan ruimtevaartorganisatie NASA. Die gaf Black & Decker de opdracht voor het maken van een hulpmiddel om maanmaterialen te verzamelen bij onder andere de Apollo 15-missie van 1971. Vier jaar later kwam de consumentenversie: voor klussers die hun werkplek wilden schoonmaken. En nog weer vier jaar later, toen bleek dat vrouwen deze hand vacuum vaak leenden van hun man voor stof en kruimels in huis, kwam de DustBuster op de markt. Wat al snel het belangrijkste, en best verkopende product van Black & Decker was.