Economie

De vier grafieken die vertellen hoe Shell er voor staat

Foto ANP

Echt lekker gaat het niet met Shell. Niet voor niets ziet topman Ben van Beurden als zijn belangrijkste taak “het bedrijf door deze periode te loodsen”. De investeringen van het olieconcern - dat vandaag komt met jaarcijfers - staan onder druk door de lage olieprijs.

Minder winst voor Shell

Update 8.15 uur: Shell merkt het wel, de sterk gedaalde olieprijs. Bij bekendmaking van de cijfers vanochtend blijkt dat het bedrijf in het vierde kwartaal van 2014 een nettowinst van 773 miljoen dollar (686 miljoen euro) had, een miljard minder dan een jaar eerder. Ook over het hele jaar was de winst 8 procent minder. De omzet daalde in 2014 tot 370 miljard euro. Daarnaast kondigt Shell door de lage olieprijs aan flink te gaan snijden in investeringen: 13,3 miljard minder euro de komende drie jaar. Topman Ben van Beurden zegt echter “niet overdreven” te willen reageren “op de huidige lage olieprijzen”.

Vier grafieken over Shell die laten zien hoe het bedrijf er voor staat:

1. Omzet en winst

Sinds 2011 dalen de omzet en nettowinst van Shell.

Oliediefstal in Nigeria, een zwakke Australische dollar en Amerikaanse schalievelden die te weinig opleverden; Shell heeft er allemaal last van. Toenmalig Shell-topman Jorma Ollila sprak bij de presentatie van de jaarcijfers vorig jaar over een ‘teleurstellend resultaat’.

2. Kwartaalcijfers 2014

Ook de omzet en nettowinst van de eerste drie kwartalen van 2014 vielen lager uit dan het jaar ervoor.

Maar vooral in het eerste kwartaal viel de winst tegen, grotendeels doordat de raffinaderijen in Azië en Europa weinig opleverden en soms zelfs verlies draaiden. Shell paste de waarde van de vestigingen in de boeken aan, een schadepost van ongeveer 2,3 miljard euro.

En toch sprak Shell na het derde kwartaal over ‘een betere financiële prestatie’ dan het jaar ervoor. In de nettowinst is namelijk nog geen rekening gehouden met de voorraadkosten die door de gedaalde olieprijs lager uitvielen. Gecorrigeerd daarvoor maakte het olieconcern wel meer winst dan in 2013.

3. Olieprijs

Toch zal ook het laatste kwartaal voor Shell niet zonder problemen zijn verlopen door de sterk gekelderde olieprijs. Twee weken geleden maakte het olieconcern bekend toch af te zien van een groot chemieproject in Qatar, à 6,5 miljard dollar, door “het huidige economische klimaat”.

Tegelijk met de olieprijs zakte ook de beurskoers van Shell wat in.

4. Beurswaarde

Ook de totale beurswaarde van Shell daalde.

Toch lijkt de beurswaarde wat op te krabbelen na 14 januari, de dag waarop Shell afzag van het project in Qatar. En Shell-topman Ben van Beurden ziet de toekomst positief in: hij verwacht dat de olieprijs op termijn weer gaat stijgen.