Chinese politie geschorst na eten beschermde reuzensalamander

Chinese functionarissen mogen niet duur dineren. Vandaar dat de agenten de salamander in het geniep wilden verorberen.

De Chinese reuzensalamander, een beschermde diersoort, is de grootste amfibie ter wereld, en kan 1,80 m lang worden.
De Chinese reuzensalamander, een beschermde diersoort, is de grootste amfibie ter wereld, en kan 1,80 m lang worden. Foto AFP

De stad Shenzhen in Zuid-China heeft dinsdag 14 politieagenten geschorst en is een onderzoek naar hun chef begonnen, omdat ze verdacht worden van het eten van een bedreigde reuzensalamander. Dit melden Chinese media. De agenten aten naar verluidt de beschermde salamander, Andrias davidianus, de grootste amfibie ter wereld, die wel 1,80 m lang kan worden, in een visrestaurant.

China’s leiders hebben vooraanstaande leden van de Communistische Partij opgeroepen af te zien van dure, uitgebreide maaltijden om verspilling van overheidsgeld tegen te gaan. Corruptie en een gapende kloof tussen de rijken en de armen is een van de belangrijkste oorzaken van onvrede onder de burgers over de partij die in China aan de macht is.

Sommige van de agenten hebben drie journalisten geslagen en aangevallen die probeerden het uitgebreide banket te fotograferen. De agenten pakten de camera’s en mobiele telefoons af van de journalisten, aldus de Southern Metropolitan Daily, een serieuze Zuid-Chinese krant.

De aantallen van de Chinese reuzensalamander, of modderduivel, die in centraal en zuidelijk China voorkomt, zijn ‘catastrofaal gedaald’ in de laatste dertig jaar, vooral vanwege overbejaging voor menselijke consumptie, aldus de internationale vereniging voor natuurbehoud, de IUCN. In China gelooft men dat het eten van de reuzensalamander de effecten van veroudering tegengaat.

Traditioneel wordt in China aangenomen dat dierlijke producten, zoals berengal en tijgerbotten, medicinale krachten bezitten. Natuurbeschermingsorganisaties kanten zich tegen de markt van producten gemaakt van bedreigde diersoorten die bloeit in China, ’s werelds op één na grootste economie. De krant de Shenzhen Daily meldt volgens Reuters dat het restaurant geen vergunning heeft voor het serveren van het dier, en een woordvoerder van het restaurant vertelde de krant dat de reuzensalamander in kwestie gefokt was, en niet uit de vrije natuur kwam.

IUCN zegt dat op beperkte schaal voor consumptie gefokte reuzensalamanders verhandeld worden, maar dat de grote meerderheid van de dieren die in restaurants aangeboden worden door stropers in het wild gevangen worden.

De copieuze maaltijd met salamander, waaraan in totaal 24 mensen deelnamen, onder wie ook andere overheidsfunctionarissen, zou 6.352 yuan hebben gekost, ongeveer 900 euro.

Dat is in schril contrast met de sobere vier-gerechten-één-soep regel die Beijing voorschrijft voor officiële diners. Ook gerechten met beschermde dieren eten (zoals haaienvinnensoep) is sinds vorig jaar verboden in China.