Voor €535 niet roken in de zwangerschap

Van vrouwen uit arme wijken van Glasgow die 400 pond (€ 535) cadeaubonnen konden verdienen door tijdens hun zwangerschap niet te roken, volbracht bijna een kwart een nicotinevrije zwangerschap. De rokende vrouwen die rond hun zwangerschap de ‘gebruikelijke’ zorg kregen (voorlichting en tien weken gratis nicotinepleisters of -kauwgom) bleven bijna allemaal roken: negen procent stopte.

De interventie is kosteneffectief, schrijven de onderzoekers in een woensdag gepubliceerd artikel in The BMJ. In arme wijken is een derde van de doodgeboren kinderen en de sterfte rond de geboorte het gevolg van roken tijdens de zwangerschap. De Britten schatten dat daardoor jaarlijks iets meer dan 110 Britse baby’s kort na de geboorte overlijden. Wat dat de Britse staatsgezondheidszorg kost is slecht uitgerekend: het bedrag ligt naar schatting ergens tussen 20 en 87 miljoen pond.

Het onderzoek gebeurde expres in stadswijken waar veel vrouwen roken en de roken-is-slecht-voor-de-foetusboodschap slecht overkomt. In Nederland rookt 10 tot 17 procent van de zwangeren – althans, dat is wat ze zelf zeggen. Iedereen denkt dat er meer zwangeren roken. Een derde van de 20- tot 40-jarige vrouwen rookt. Duidelijk is dat lang niet iedereen stopt tijdens een zwangerschap.