Bij een pop-upmuseum hoort een pop-upkrant

Welkom! Het was hoofdredacteur Dieuwke Wynia die het mij, bijna fluisterend, toevertrouwde toen ik enkele maanden geleden te gast was bij De Wereld Draait Door. Haar redactie zat te broeden op een nieuw concept: een pop-upmuseum, dat vier maanden lang gehuisvest zou zijn in het Allard Pierson Museum, zowat honderd meter verwijderd van de redactielokalen van NRC in het hartje van Amsterdam. Ik denk dat ik ongeveer drie seconden heb moeten nadenken alvorens ik riep: „Bij een pop-upmuseum hoort een pop-upkrant. En die zal NRC maken.” Minder dan een dag later ging Paul Steenhuis, chef Cultuur van NRC, samen met zijn redactie met het idee aan de slag. En nog eens een week later was het hele concept rond. De krant die u nu vasthoudt is het gevolg van een bijzonder fijne samenwerking tussen de redacties van DWDD en NRC, de tien gastconservatoren en de door hen geselecteerde musea.

Eigenlijk zijn alle kranten per definitie ‘pop-up’, bedacht ik me later. Elke dag ‘popt’ er een nieuwe krant ‘up’. En elke dag gooien we het exemplaar van de dag ervoor weer achteloos weg. Elke dag proberen we als redactie een stukje te vangen van de waan van de dag. En elke dag proberen we daar duiding aan te geven. En morgen doen we dat opnieuw. En overmorgen. Op die manier blijven wij, krantenmakers, op papier en digitaal, de kroniekschrijvers van de geschiedenis. Elke dag voegen we een hoofdstukje toe aan die geschiedenis. Zoals DWDD al tien jaar lang elke weekdag in beeld en geluid zijn dagelijks hoofdstukje schrijft. Zo doen we elk aan journalistiek, weliswaar met soms totaal andere invalshoeken en geheel verschillende accenten. Maar wat we gemeen hebben is ongetwijfeld het volgende: wij houden ervan om onze lezers enthousiast te maken voor kunst, begeleiden hen graag op een culturele ontdekkingstocht en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vormen waarin we die culturele ervaring kunnen verpakken.

Daarom ben ik blij en enthousiast over dit unieke pop-upmuseum. Geniet ervan. Of nog beter: geniet er ten volle van dankzij de journalistieke omkadering in deze pop-upkrant.