Pegida-bestuurders opgestapt

Een aantal prominente leden van de anti-islamitische Pegida is opgestapt. Volgens de beweging zou dit komen door de negatieve berichtgeving over Pegida. Het Duitse weekblad Stern meldt dat de oorzaak van het vertrek zou liggen in het actief blijven van Lutz Bachmann, de voorzitter die vorige week aankondigde op te stappen wegens een foto waarop hij Hitler nadeed. Het OM had toen een onderzoek aangekondigd wegens opruiing. Volgens Stern zouden de leden zijn opgestapt omdat Bachmann nu toch bij Pegida betrokken blijft. Het gaat onder anderen om Kathrin Oertel, die als woordvoerder voor Pegida actief is. Na het opstappen van Bachmann vorige week werd zij getipt als de nieuwe aanvoerder van de beweging. Kort na het nieuws van Oertel heeft Pegida aangekondigd komende maandag geen demonstratie in Dresden te organiseren, zo meldt Der Spiegel. De beweging houdt iedere week in die stad een demonstratie tegen de islamisering van Duitsland. Afgelopen zondag trok de betoging zo’n 17.300 aanhangers. Pegida zelf meldt op Facebook dat Oertel is opgestapt wegens de negatieve berichtgeving in de media, en stelt dat ‘zelfs de sterkste vrouw een time-out nodig heeft als er ’s nachts fotografen en andere rare figuren rondom haar huis sluipen’. Naast Oertel is ook Thomas Tallacker opgestapt. Zijn bedrijf zou te kampen hebben met een dalende omzet wegens zijn activiteiten voor Pegida. Behalve Oertel en Tallacker zouden er volgens Stern nog anderen zijn vertrokken. Een nieuw bestuur zal in de komende paar dagen worden gekozen; en Bachmann is niet beschikbaar, zo laat de beweging weten.