Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NOS-journaal verstoord door 19-jarige man met nepwapen

Het Achtuurjournaal is vanavond niet uitgezonden omdat een man de NOS-studio’s is binnendrongen en zendtijd heeft geëist. De man, die een neppistool met geluiddemper bij zich had, is inmiddels overmeesterd door agenten. Het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker.

Screenshot NOS

Het Achtuurjournaal is vanavond niet uitgezonden omdat een man de NOS-studio’s is binnendrongen en zendtijd heeft geëist. De man, die een neppistool met geluiddemper bij zich had, is inmiddels overmeesterd door agenten. Het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker.

Lees alles wat we tot nu toe weten.

Update 23:57 uur: Het wapen van de man blijkt nep te zijn geweest. De man was geen bekende van de politie. Dat meldt de politie aan persbureau ANP.

Update 23:40 uur: De politie is niet bereikbaar voor commentaar op de inval.

Update 23:11 uur: Er is een inval geweest in Pijnacker, op aanwijzen van de politie in Hilversum.

Update 23:04 uur: NOS-verslaggever Martijn Bink vertelde net dat hij in de studio is gebleven toen de politie binnenkwam. Nadat de man was gearresteerd, heeft Bink hem nog even wat vragen gesteld. De man vertelde dat hij geen terroristische motieven had, maar van een hackerscollectief was. Hij zou niet van plan zijn geweest om iemand te verwonden. Bink heeft ook naar het verhaal gevraagd wat de man live op tv wilde vertellen. “Daarop kwam een warrig verhaal.”

Update 22:50 uur: Op NPO 1 wordt weer uitgezonden vanuit Hilversum. Bekijk de uitzending hier live.

Update 22:50 uur: De persconferentie is afgelopen.

Update 22:49 uur: OM: De verdachte is geboren in Zoetermeer. Verder wordt er nog niks gezegd over de identiteit. Zijn naam - die de ronde doet op Twitter - wordt niet bevestigd.

Update 22:46 uur: André Wielandt van de politie: We konden de man binnen hele korte tijd aanhouden, door goede afspraken met Mediapark.

Update 22:45 uur: Broertjes: er was extra beveiliging op het mediapark.

Update 22:42 uur: Pieter Bac van OM: De verdachte zit vast op het politiebureau in Hilversum. Het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker. Hij wordt verdacht van bedreiging, illegaal wapenbezit en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Update 22:41 uur: Broertjes: “Blij dat het goed is afgelopen.”

Update 22:40 uur: Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes spreekt van “schokkende beelden”. Hij zegt dat er sprake was van een gijzeling. We waren helaas na Parijs voorbereid.

Update 22:34 uur: We gaan hier de updates van de persconferentie van de politie en de burgemeester van Hilversum weergeven. Deze staat op het punt van beginnen.

Update 22.29: het personeel van de NOS kan het pand weer in.

Twitter avatar NOS NOS “Iedereen gaat nu weer naar zijn/haar plek op de redactie”, zegt @mattijsvdwiel. “Hoe kunnen we snel alles weer aan de praat krijgen?”

.

Het Mediapark in Hilversum wordt nog wel bewaakt.

De man zou volgens de NOS mogelijk van een hackerscollectief zijn. Hij had een brief bij zich die hij live wilde voorlezen op televisie.

Twitter avatar NOS NOS Hoofdredacteur @MarcelGelauff noemt de gebeurtenissen “schokkend en bizar”. Het is “moeilijk om iemand met een wapen tegen te houden.”

De NOS zond vanavond een filmpje uit waarin de gewapende man te zien is terwijl hij wacht tot hij zijn verhaal kan oplezen. Dan komen vijf politieagenten de studio binnen, waarop de man zijn wapen laat vallen en wordt overmeesterd. Een filmpje van NOS-verslagger Martijn Bink:

‘Even geduld a.u.b.’

Rond kwart voor acht werd de studio van de NOS in Hilversum binnengedrongen door een gewapende man. NOS-medewerkers Stefan van de Weijde twitterde:

Twitter avatar scvdw Stefan vd Weijde Paniek in Hilversum. Man met wapen eist zendtijd. Journaal gaat niet door.

Het pand in Hilversum werd daarop onmiddellijk ontruimd. Zo rond de 70 à 80 mensen stonden buiten het gebouw te wachten.

Om 20.00 uur werd op NPO1 slechts een storingsbeeld met daarop de tekst “Even geduld a.u.b.”. Onderaan het beeld was een rand te zien met daarop te lezen: “In verband met omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk.”

Foto screenshot npo.nl

Het beeld op Nederland 1 ten tijde van het achtuurjournaal. Foto screenshot npo.nl

Ooggetuigeverslag

NRC-verslaggever Ingmar Vriesema sprak ter plaatste met een schakeltechnicus. Volgens hem bedreigde een man, die keurig gekleed was, met zijn wapen een portier en is daarmee een studio binnengedrongen waarin op dat moment een kruisgesprek tussen Herman van der Zandt - die het achtuurjournaal zou presenteren - en NOS-verslaggever Martijn Bink werd voorbereid.

Daarop overhandigde de portier een brief. Op twitter is de brief te lezen.

Twitter avatar Afrikaleeuw Arthur de Leeuw Leesbaar exemplaar van de brief die gewapende man aan NOS personeel zou hebben gegeven… http://t.co/JxyfHCIY5y

Vriesema meldt dat zijn bron het volgende zegt:

“In eerste instantie dachten de aanwezige mannen dat het een grap was, maar door de blik van de portier en het wapen langs zijn been werd de ernst van de situatie duidelijk.”

De man en de portier werden daarna naar de studio geleid van de middagjournaals, aldus de schakeltechnicus. Die waren op dat moment leeg en bevinden zich een verdieping lager dan de studio van het Achtuurjournaal, studio 8. De beelden van de man zoals die zijn uitgezonden door de NOS zijn van daarna.

NOS heeft gemeld dat het gebouw nog steeds gesloten is omdat er in de brief over explosieven wordt gesproken. Nieuwsuur - dat vanuit hetzelfde gebouw komt - wordt daarom niet uitgezonden vanavond om 22.00 uur.

Eerst radiostilte

In eerste instantie was er weinig duidelijkheid over de situatie bij de NOS. RTL Nieuws meldde op basis van een interne email van de NOS dat NOS-medewerkers niet mochten twitteren en ook geen informatie naar buiten mochten brengen.

Pas rond de klok van 21.00 uur werd meer duidelijk dankzij een uitzending van de NOS op NPO1 vanuit hun studio in Den Haag. Die uitzending, met Ron Fresen als presentator is nog altijd niet afgelopen.