Graphic of the day

Wie houdt er - behalve de beurs - nog van Facebook?

Foto Reuters

Wie jong en hip is houdt niet meer van Facebook, maar wie dan wel? Het sociale netwerk ziet haar omzet jaar in jaar uit stijgen, en het aantal gebruikers dat minstens één keer per maand inlogt neemt nog altijd toe. Ophef over privacy en algemene voorwaarden is al lang geen uitzondering meer, maar dit alles lijkt weinig negatieve invloed op de koers op de Nasdaq te hebben. Op de beurs gaat het (eindelijk) goed met Facebook. Vandaag komt het bedrijf met jaarcijfers.

Positieve ontwikkelingen op de beurs…

In onderstaande grafieken is de procentuele ontwikkeling van de beurskoers t.o.v. de eigen beursgang per week te zien

…en een haast lineaire ontwikkeling. Naar boven..

Sinds de beursgang van Facebook in 2012 is het aantal gebruikers vrijwel ieder kwartaal gestegen. In het derde kwartaal van vorig jaar telde Facebook 1,35 actieve bezoekers die minstens één keer per maand inloggen. Wat betreft geld heeft Facebook echter geen reden tot klagen. 3,2 miljard dollar: zo veel bedroeg de omzet in het derde kwartaal van 2014. Zet je deze twee cijfers (de omzet per kwartaal op de X-as, het aantal gebruikers op verticale as) tegen elkaar af, dan zie je de volgende opwaartse trend.

Klik of tap op de bollen om de achterliggende informatie te bekijken. Hoe verder de bol in de rechterbovenhoek staat, hoe hoger de omzet en het aantal gebruikers

Het gaat geweldig dus?

Dat ook weer niet. De jongere gebruiker loopt weg. Uit recent onderzoek van Istrategylabs blijkt dat het aantal gebruikers in de jongste categorie - 13 tot 17 jaar - in drie jaar tijd met 25 procent daalde. Daar staat tegenover dat het aantal gebruikers ouder dan 55 jaar explosief omhoog schoot: een toename van ruim 80 procent. De totaalcijfers blijven hierdoor in balans, maar hoe lang is Facebook nog leuk als ook je moeder en oma er op zitten?