Wetenschap

Wat kost het je baas als jij griep krijgt?

Foto iStock

Zelf al ziek? Of een collega? De griepepidemie waart al voor de achtste week rond in Nederland. Maar wat kost dat eigenlijk, een werknemer met griep?

In de eerste drie weken van dit jaar telde onderzoeksbureau NIVEL 354 grieppatiënten per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 138. De epidemie begon toen pas echt in week vier.

230115wet_griep-01

Dit zou betekenen dat er in de eerste drie weken van dit jaar al 60.000 griepgevallen zijn geweest. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger.

Gé Donker, epidemioloog van het NIVEL:

“Wij kijken alleen naar mensen die bij de huisarts zijn geweest. Waarschijnlijk is dat maar tien procent van het totaal.”

Daarnaast heeft het griepvirus dit jaar kwaadaardige trekjes: meer 65-plussers hebben een longontsteking, een beruchte griepcomplicatie, dan in eerdere jaren.

Ziekteverzuim door griep

Maar niet alleen 65-plussers hebben last van het virus, de werkende bevolking (8,2 miljoen mensen in 2013) natuurlijk ook. Veertig procent van alle ziekmeldingen wordt veroorzaakt door griep of verkoudheid, zo blijkt uit de meest recente Arbobalans van TNO.

Met griep of verkoudheid zit je wel het kortst thuis, gemiddeld 5,4 dagen.

Toch zijn griep en verkoudheid goed voor het op een na hoogste verzuimvolume: iets meer dan zeven miljoen gemiste werkdagen. Alleen psychische klachten zorgden voor meer zieke werknemers thuis.

Wat kost het?

Maar wat kost dat nou, al die griepgevallen? In de laatste berekening van de kosten van verzuim (2012) komt het TNO uit op 11,5 miljard euro - alleen aan loonkosten - voor 51,5 miljoen aantal gemiste werkdagen. Elke dag dat een werknemer zich ziek meldt kost de werkgever gemiddeld dus, op basis van deze gegevens, 223 euro.

Nog even doorrekenen. In 2013 misten werknemers met griep in totaal zeven miljoen werkdagen, dat maakt dus een schadepost van 1,6 miljard euro.

En wat kost jij als je griep hebt? 5,4 (gemiddelde griepdagen) maal 223 euro, oftewel 1206 euro. Ervan uitgaande dat je thuis uitziekt. Maar dat doen we nou juist veel minder. Bang om je baan te verliezen. Niet geheel zonder risico’s trouwens. Voor jezelf (kans op complicaties, zoals een longontsteking), maar ook voor je collega’s. Zoals hoogleraar moleculaire virologie Jan Wilschut van de Universiteit Groningen het eerder al tegenover het NRC omschreef:

“Eén vriendelijke collega die met snotvingers de liftknop aanraakt, koffie haalt en een balpen uitleent, kan zo een stroom aan mensen infecteren.”

Hatsjoe.