Vlaamse poëzieprijs voor Peter Verhelst

Peter Verhelst heeft voor zijn bundel Wij, totale vlam (Prometheus) de Herman de Coninckprijs 2015 gekregen, de Vlaamse prijs voor de beste dichtbundel. De jury looft de ‘kraakheldere woorden en beelden’ van zijn poëzie.

Vlaming Peter Verhelst heeft gisteravond de Herman de Coninckprijs 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Vlaamse bundel van het afgelopen jaar.
Vlaming Peter Verhelst heeft gisteravond de Herman de Coninckprijs 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Vlaamse bundel van het afgelopen jaar. Foto ANP

Schrijver en dichter Peter Verhelst heeft voor zijn bundel Wij, totale vlam (Prometheus) de Herman de Coninckprijs 2015 gekregen, de Vlaamse prijs voor de beste dichtbundel. De jury looft de ‘kraakheldere woorden en beelden’ van zijn poëzie.

‘De grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde wordt hier met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt. Verhelst ontstijgt met Wij Totale Vlam alle heersende stromingen, smaken, stijlen en modes en creëert daarmee een taaluniversum dat zowel persoonlijk als alomvattend is.’

Met de Herman de Coninckprijs 2015 ontvangt Verhelst een geldprijs van 6000 euro.

Brede penseelstreken

‘Als lezer word je ook voortdurend aangesproken, is het niet letterlijk, dan in beelden’, schreef poezierecensent Arie van den Berg over Wij, totale vlam in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

‘Een man staat in het water te kijken naar een vrouw, stelt Verhelst, en dan zet hij dit simpele gebeuren in brede penseelstreken neer. ‘Hoe de man en de vrouw elkaar aankijken, zonder te bewegen, hun adem / in wolkjes – alsof ze staan te roken – alsof enkel door aan haar te denken / uit de mond van de man een wazige vrouw opkringelt en uit de mond van / de vrouw een wazige man, en dat ze die enkel door te ademen / naar elkaar toe blazen, gedroomde slierten die elkaar / als twee gerafelde kledingstukken, waaruit twee maal tien vingers / en twee halzen, twee monden; alsof twee bleke lichamen / tegen elkaar op, op elkaar in, als haren in een vlecht verstrengelen.’ Dat is tedere lyriek over tedere dingen..’

VSB Poëzieprijs

Verhelst maakt met zijn bundel vanavond kans op de VSB Poëzieprijs, de grootste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied.

In 2009 won hij de Gouden Griffel, een jaarlijkse prijs voor het beste kinderboek, en kinderboekenprijs de Woutertje Pieterse Prijs voor zijn boek Het geheim van de keel van de nachtegaal. Ook kreeg hij in 2008 de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Nieuwe Sterrenbeelden.