Vervolgde christenen vergeten en verzwegen

Illustratie Cameron Cardow

Miljoenen christenen worden in hun bestaan bedreigd. Ze zijn de grootste vervolgde groep ter wereld, schrijft publiciste Monique Samuel.

In de stroom berichtgeving over Charlie Hebdo en de gebeurtenissen daarna werd een reeks ander nieuws naar de marge van de krant verdrongen. De islamitische terreurorganisatie Boko Haram bracht naar schatting 2.000 mensen om. De meeste slachtoffers stierven omdat ze niet vrij waren in hun geloofsovertuiging. Volgens lokale en internationale hulporganisaties was de meerderheid van deze bruut vermoorde burgers christen.

Overal op de religieuze breuklijn in Midden-Afrika lopen spanningen en geweld op. Radicaal islamitische terreurorganisaties zoals Boko Haram rukken naar het zuiden op en richten hun antiwesterse geweld en propaganda vaak op lokale christenen. Ook in Niger werd onder het mom van ‘woede’ over de Mohammedcartoon op de cover van Charlie Hebdo een volksmassa op de been gebracht die vrijwel alle kerken van het kleine Afrikaanse land aanviel. 72 kerken en zeven christelijke scholen bevestigden dat hun gebouwen door brand zijn verwoest. Daarnaast zijn dertig huizen van christenen, pastorieën, winkels en voertuigen van christenen door brand vernield. Drie christenen stierven.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Vervolgde christenen vergeten en verzwegen’ (€)