Vandaag bakt Jan hier een vis

Foto Laurent Cipriani/AP
Foto Laurent Cipriani/AP

Bereid in vijf uur een vleesschotel en een visschotel met zelf meegenomen ingrediënten. Vindt de jury jouw vlees en vis lekkerder dan die van de 23 concurrenten, dan win je de Bocuse d’Or. De kookcompetitie voor jong kooktalent vindt eens in de twee jaar plaats in Lyon, en nu is het weer zo ver.

Deze foto is van gisteren, dag één van de wedstrijd, toen de eerste twaalf teams kookten.

Vandaag zijn de andere twaalf teams aan de beurt, met daarbij Jan Smink uit Wolvega. Hij kan de eerste Nederlander worden die de competitie wint. Hij gaat voor parelhoen en beekforel en heeft weken getraind in een keuken die precies lijkt op die in Lyon, vertelde hij aan horecablad Misset Horeca. „Er zitten bijvoorbeeld drie stroompunten in van elk 330 kilowatt net als in de wedstrijdkeuken”, aldus Smink, die werkt in sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Wel liep hij averij op tijdens zijn voorbereiding: zijn assistent Lars Aukema raakte tijdens de bereiding van een gerecht geblesseerd aan zijn hand en kan vandaag niet meedoen. Zijn vervanger is Rogier Peeters, leerling-kok – ook werkzaam bij De Librije. Voor Jan Smink telt alleen de eerste plek, zei hij tegen Misset Horeca. Smink: „Het wordt een gekkenhuis.”