Twee Israëlische soldaten gedood bij aanslag Hezbollah

Brandende voertuigen in de buurt van het dorpje Ghajar, op de grens van Israël en Libanon.
Brandende voertuigen in de buurt van het dorpje Ghajar, op de grens van Israël en Libanon. Foto Reuters / Maruf Khatib

Bij de aanval van Hezbollah op posities van het Israëlische leger, vanochtend bij de Golanhoogten, zijn twee Israëlische militairen omgekomen. Dat heeft het Israëlische leger vanmiddag bekendgemaakt. Eerder sprak de krijgsmacht nog van enkele gewonden.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Confirmed: Two IDF soldiers were killed and an additional seven were wounded in the Hezbollah attack near Mt. Dov earlier today.

Het leger bevestigde de doden pas uren later zodat eerst de familieleden van de slachtoffers op de hoogte konden worden gebracht. In totaal zijn bij de verschillende beschietingen door de fundamentalistische Libanese militie zeven soldaten verwond. Israël reageerde op de aanval met beschietingen en bombardementen richting het zuiden van Libanon.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Following Hezbollah attacks earlier today, the IDF responded with combined aerial and ground strikes at Hezbollah operational positions.

In het gebied is ook een Spaanse blauwhelm van de Verenigde Naties omgekomen. Het is onduidelijk of hij door Israëlisch vuur of door Hezbollah is geraakt.

Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Het gaat volgens de strijdgroep om een wraakactie voor een Israëlische luchtaanval in Zuid-Syrië. Hierbij kwamen meerdere Hezbollah-strijders en een Iraanse generaal om het leven. De shi’itische militie strijdt in het Syrische conflict mee aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad.

De premier van Libanon herhaalde vandaag nog maar dat hij achter VN-resolutie 1701 staat waarmee in 2006 de oorlog tussen Israël en Libanon werd beëindigd. In de tekst riepen de Verenigde Naties Israël en Libanon op hun oorlog, die in juli 2006 uitbrak nadat Hezbollah een Israëlische grenspost had aangevallen, te staken.

Israël liet de VN-Veiligheidsraad na de aanval weten dat het zijn “recht op zelfverdediging” zal uitoefenen en “alle noodzakelijke maatregelen neemt om zijn bevolking te beschermen”. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de verantwoordelijken voor de aanval ‘de hoogste prijs’ zullen betalen.