Terugkijken: mooie docu over Auschwitz en een over Bergen-Belsen

Concentratiekamp Auschwitz.
Concentratiekamp Auschwitz. Schermafbeelding uit Andere tijden.

Het was gisteren zeventig jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Het geschiedenisprogramma Andere tijden ging terug naar het kamp met kinderen en kleinkinderen van wie familie in Auschwitz is omgekomen.

In Auschwitz-Birkenau hebben de nazi’s meer dan een miljoen mensen vermoord, voornamelijk Joden. Het complex werd op 27 januari 1945 bevrijd door soldaten van het Sovjetleger. Die troffen er slechts rond de 6000 overlevenden aan. De grote afwezige tijdens de herdenking gisteren was overigens De Russische president Poetin.

In de documentaire gaan nabestaanden van wie familie in Auschwitz is omgekomen terug naar het kamp. Ze vertellen hoe de oorlog hun beïnvloed heeft. Sommigen zijn pas laat in hun leven tot dat besef gekomen omdat het onderwerp bijvoorbeeld thuis verzwegen werd.

Bekijk de uitzending hier terug (waarschuwing: bevat schokkende beelden):

Documentaire over Bergen-Belsen van Hitchcocks hand

Een andere indrukwekkende documentaire die gisteravond te zien was is Night Will Fall over de bevrijding van onder meer concentratiekamp Bergen-Belsen. De bevrijding van dit nazi-concentratiekamp in april 1945 is uitgebreid gefilmd door de Britten. De bekende regisseur Alfred Hitchcock en de Londense producent Sidney Bernstein kregen de opdracht van het materiaal een documentaire te maken, maar door het veranderende politieke klimaat werd het project afgeblazen en belandde de oorspronkelijke film in de archiefkast.

De Imperial War Museums hebben de filmrollen onlangs weer af laten maken door documentairemaker André Singer. De documentaire laat behalve het archiefmateriaal ook de totstandkoming van de film zien aan de hand van gesprekken met betrokkenen en kampoverlevenden.

Bekijk hier de film (waarschuwing de film bevat schokkende beelden):
https://www.youtube.com/watch?v=r5AoLJ_3R1I

Lees ook het artikel ‘Terugkeer van de Poolse Joden’(€) over Joden die weer in Kazimierz gaan wonen, op nog geen uur van Auschwitz vandaan. En bekijk hier een eerder gepubliceerde fotoserie van overlevenden: