Teenager Keys staat Sister Act in halve finale Australië in de weg

Serena Williams zal haar oudere zus om advies vragen hoe ze in de halve finale van de Australian Open moet spelen tegen Madison Keys. De pas 19-jarige Amerikaanse, nummer 35 van de wereld, ontpopt zich op Melbourne Park tot de verrassing van het vrouwentoernooi. Ze versloeg vannacht in drie sets de als achttiende geplaatste Venus Williams (6-3, 4-6 en 6-3) en staat voor het eerst in haar carrière in de halve finale van een grandslamtoernooi. Daarin treft Keys de als eerste geplaatste Serena Williams, die met twee maal 6-2 te sterk was voor de Slowaakse Dominika Cibulkova.

„Ik zal Venus zeker vragen”, antwoordde Serena na haar gewonnen kwartfinale op de vraag hoe ze de opkomende ster Keys moet aanpakken. „Ze speelt echt geweldig. Ik heb haar verteld dat ik blij ben dat ze het zo goed doet.” Al hadden de Williams-zussen in de halve finale liever tegen elkaar gespeeld. Het zou de eerste Sister Act bij een grandslamtoernooi zijn geweest sinds de Wimbledonfinale van 2009. De twee troffen elkaar 25 keer in officiële toernooien, het laatst in augustus in Montreal, waar Venus in drie sets aan het langste eind trok.

De oudste van de twee, 34 inmiddels, leek na haar toernooizege in Auckland klaar om in Melbourne te strijden voor de hoofdprijs. Voor het eerst sinds de US Open van 2010 haalde de zevenvoudig grandslamwinnares de laatste acht. Maar daarin bleek haar jonge landgenote Keys, die eerder al Wimbledonkampioene Petra Kvitova uitschakelde, te sterk.

Keys won de eerste set, maar zag Williams in de tweede uitlopen naar een 4-1 voorsprong. De jonge Amerikaanse liet zich behandelen aan een bovenbeenblessure en kwam terug tot 4-4. Williams won nog wel de set, kwam met 3-1 voor in de derde, brak naar een 4-3 voorsprong. Maar Keys brak terug en trok de partij naar zich toe. „Door de pauze in de tweede set raakte ik mijn ritme kwijt”, verklaarde Williams na afloop.

Bij de mannen plaatste titelverdediger Stan Wawrinka zich overtuigend voor de halve finale. De Zwitser was met 6-3, 6-4 en 7-6 te sterk voor de Japanner Kei Nishikori. Michaëlla Krajicek werd in de halve finale van het vrouwendubbel uitgeschakeld.