Groot alarm over aanstormend Snowmaggeddon in VS was voorbarig

Foto AP

Het zou de moeder aller sneeuwstormen worden. „Zoiets hebben jullie nog nooit meegemaakt”, waarschuwde burgemeester De Blasio van New York. Er zou 70 , 80, misschien wel 90 centimeter sneeuw vallen aan de noordoostkust van de VS, vooral in New York. CNN deed onafgebroken verslag vanuit een ‘blizzardmobile’, een sneeuwbestendig voertuig dat door een leeg Manhattan reed. Er waren bijnamen: Fox News koos voor ‘Snowcalypse’. CNN had ‘Snowmaggeddon’. MSNBC: ‘Snowtorious B.I.G.

Dat kon alleen nog maar tegenvallen. New York werd wakker met 15 centimeter sneeuw. In het noordelijke gelegen Boston viel veel meer sneeuw, zoals op de foto te zien is. Andere delen van Massachusetts kampten met overstromingen. Maar het winterweer werd nergens rampzalig. Meteorologen begonnen excuses te maken. Waarom kondigen Amerikanen elke storm aan alsof de wereld vergaat? En waarom trapt iedereen, ook buiten de VS, daar steeds weer in? Dat komt doordat dit een enorm land is met extreme weertypen: poolwinden, orkanen, extreme hitte, diepe kou. In steden kan sneeuwval desastreus uitpakken, zeker als inwoners er niet aan gewend zijn. Zoals in de zuidelijke stad Atlanta waar vorige winter onmiddellijk paniek uitbrak toen er een klein laagje sneeuw was gevallen. Auto’s werden op de weg achtergelaten, mensen renden naar huis.

Verder zijn Amerikanen oprecht bang voor het weer, omdat ze het niet kunnen controleren. Voor alles is een oplossing, maar niet voor akelige weersomstandigheden. Die gedachte wakkert een enorme fascinatie aan, waarbij tornado’s als personen worden omschreven, inclusief karaktereigenschappen . Nieuws- en speciale weerzenders maken er een spannend verhaal van. Vandaag was de storm de bad guy, morgen is het weer Kim Jong-un, of IS.