Tien Spaanse priesters aangeklaagd voor misbruik minderjarigen

Na een persoonlijke interventie van paus Franciscus zijn tien Spaanse priesters gisteren aangeklaagd wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Vier jongens van toen tussen de veertien en zeventien jaar zouden van 2004 tot 2007 zijn misbruikt in een huis dat speciaal voor seksfeesten was gehuurd in een buitenwijk van het Zuid-Spaanse Granada. Naast de priesters zijn twee medewerkers aangeklaagd.

De zaak kwam aan het licht toen een van de slachtoffers in juli vorig jaar een brief aan de paus Franciscus stuurde. Daarin beschreef hij door wie en hoe hij, toen een misdienaar, werd misbruikt.

In augustus belde de paus met de nu 24-jarige man en bood hem namens de katholieke kerk zijn excuses aan. De paus zou hebben gezegd „een immense pijn” te hebben gevoeld bij het lezen van de brief.

De paus moedigde het slachtoffer – met de schuilnaam Daniel – aan het misbruik bij het bisdom van Granada te melden en gaf opdracht tot een intern onderzoek. Sinds paus Franciscus in 2013 aantrad heeft hij herhaaldelijk gezegd dat hij doortastend wil optreden tegen seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Hij wil „nultolerantie” voor geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik.

De bisschop van Granada, Francisco Javier Martínez, heeft zich vorig jaar ook bij het slachtoffer verontschuldigd. Hij verzekerde de Spaanse justitie zijn volledige medewerking. De tien priesters werden eind vorig jaar al uit hun ambt gezet. Tijdens kerkdiensten zijn verscheidene priesters daarna op de grond gaan liggen, een katholiek symbool voor onder andere schaamte en boetedoening.

Na maanden van onderzoek denkt de Spaanse justitie nu voldoende bewijs te hebben om de tien priesters en twee medewerkers aan te klagen. De verdachten zijn in afwachting van de rechtszaak op borgtocht vrij.

Het Vaticaan zei vorig jaar tussen 2004 en 2013 ongeveer 850 priesters uit het ambt te hebben gezet na beschuldigingen van seksueel misbruik.